Jornada de portes obertes a la nova seu de la Generalitat de Girona

Acabada la construcció de la nova seu de la Generalitat de Catalunya a Girona, avui dia de Sant Jordi és jornada de portes obertes. El nou edifici integra l’antic hospital de Santa Caterina (construït a la segona meitat del segle XVII i ampliat a mitjans segle XVIII), l’antiga Casa de Convalescència al seu costat (de finals del segle XVIII) i un edifici nou de trinca.

De la part històrica se’n pot destacar la pròpia façana i el campanar d’espadanya de la capella, les grans voltes de pedra de les plantes baixes, la restitució de la coberta de fusta, la farmàcia del segle XVIII i el pati de les magnòlies -amb un gran empedrat de finals del segle XIX i els esgrafiats noucentistes de Josep M. Busquets de 1928.

Al mateix temps, cal tenir en compte que per tal de construir l’actual aparcament subterrani es va excavar el sòl de les places de l’Hospital i Pompeu Fabra. La gran quantitat d’estructures que va poder ser estudiades no s’han conservat però han fornit una gran quantitat d’informació que ha permès de reconstruir l’evolució històrica d’aquesta part de Girona des del segle XIII al XX. Sí que s’ha conservat, en canvi, a la banda de la Gran Via de Jaume I, restes, a nivell de terra, de la muralla medieval de Girona i d’un polvorí.

De l’edifici resultant cal destacar-ne els criteris de sostenibilitat utilitzats per a construir-lo i la pròpia integració de dos cossos tant diferents entre sí com el dos edificis històrics i el modern.

Trobareu àmplia informació de tot plegat i del complex procés de restauració al número monogràfic que La Punxa, la revista del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificiació de Girona, ha dedicat al tema (n.50)

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s