La pedra seca (1)

Com diu Toni Llobet al seu Flora i fauna del Parc Natural Cap de Creus (Brau edicions, Figueres, 2009), “al segle XIX la construcció de centenars de quilòmetres de parets de pedra seca per sostenir les terrasses de conreu de vinya i olivera” constitueix

una obra immensa d’arquitectura paisatgística difusa i poca aparent, però no menys monumental que el mateix monestir [de Sant Pere de Rodes]

Efectivament, la pedra seca ha sigut un element fonamental de l’arquitectura popular, tant al nostre país com a la Mediterrània en general i a altres indrets del món. Cabanes per a resguardar-se, marges, pous de glaç o tines, constitueixen les principals construccions que moldegen el nostre paisatge i que són objecte d’atenció i estudis creixents.

La pedra seca és el nom que pren un tipus d’arquitectura tradicional popular on la pedra s’utilitza en sec, és a dir, sense cap mena de morter, argamassa o material d’unió entre les diferents peces. En aquest tipus d’arquitectura les peces es van encaixant pel seu propi pes, presentant tipologies constructives molt diverses. La construcció en pedra seca és un mètode senzill i relativament ràpid, basat en materials locals, sovint pedres de rebuig dels propis camps de conreu, i es realitza fonamentalment a mà. Això ha permès un aprofitament racional dels recursos de cada territori i la seva integració en el paisatge (Observatori del paisatge)

Enllaços i associacions en un proper post

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a La pedra seca (1)

  1. BytesLand ha dit:

    that’s for sure a great place to visit, I am generally interested in ancient archeology and thus this place is also very inviting for me.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s