Sumaríssim 1939-1945

Gairebé 600 persones van ser executades a les comarques gironines en la repressió franquista que va seguir a la fi de la Guerra Civil. El Consell de guerra sumaríssim va ser l’instrument fonamental per condemnar a mort els acusats; uns consells de guerra que

van jutjar milers de persones en base a vagues denúncies que contenien simples insinuacions, que no es basaven en cap mena de prova concloent sinó en uns informes dels caps del Movimiento, de l’ajuntament, de la policia i d’algun testimoni que no passaven de meres conjectures. En molts casos, en el judici no s’arribava a practicar cap mena de prova, cosa essencial en un procediment penal. Les sentències es feien, en la majoria dels casos, seguint una plantilla model que no fonamentava les condemnes en cap mena de prova concreta. Un judici on la defensa no pot actuar, i la majoria de les vegades no està preparada per a fer-ho, i una sentència feta la majoria de les vegades seguint una plantilla, semblen calcades i no es fonamenten sobre cap mena de prova concloent.

Aquesta i molta altra informació, imatges d’expedients i de presos i fonts per al seu estudi, ho trobareu tot a l’exposició “Sumaríssim 1939-1945. 70 anys dels primers consells de guerra a les comarques gironines”, i al seu catàleg, editat amb el mateix nom el 2009. L’exposició és fruit d’una col·laboració entre l’Arxiu Històric de Girona i l’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà, i inclou també una narració de les activitats de l’Associació de Familiars de Represaliats pel Franquisme.

Trobareu més informació en el tema Franquisme del meu bloc Història!

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s