Una cuina humil…

He triat una cuina humil com a capçalera d’aquest bloc de manera molt conscient. La historiografia del segle XIX (o sigui, els estudis que sobre la història es van fer al segle XIX) es va fixar, sobretot, en els “grans homes” i en l’alta política. La historiografia del segle XX, en canvi, ens va fer adonar que els col·lectius, i els col·lectius humils o de classe mitja també, eren importants per a la història. Al costat dels salons aristocràtics i dels Gabinets hi va posar els llocs de treball, el camp, i els carrers, la botiga i el petit taller, i va obrir la nostra comprensió de la història a grups humans fins aleshores exclosos. Una mica més tard, la historiografia hi va afegir les dones, fins aleshores deixades de banda o subordinades a l’home en la nostra comprensió del seu paper en la història. I amb les dones, la historiografia va incorporar la importància de la vida privada i de la llar i del nucli familiar. D’aquí aquesta cuina humil. Per destacar la importància de la vida quotidiana i dels grups familiars, tant en el dia a dia del humans, com en altres activitats que ens pensàvem que anaven només per altres viaranys: la solidaritat en temps de crisi, els socors en cas de malaltia, la continuïtat de les tradicions o de les llengües perseguides, la conxorxa política i tot!

En altres llocs, la historiografia també hi ha afegit grups humans fins fa ben poc “invisibles”, com els indis o els esclaus. Però d’aquests en parlarem en un altre post.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s