Heu vist El darrer samurai?

Deia fa uns dies que la reconstrucció històrica rebia una atenció creixent al nostre país. Molta d’aquesta reconstrucció històrica s’adreça a la divulgació de la història entre públics ben diversos. Però també hi ha reconstrucció adreçada a la investigació. Els arqueòlegs han estat pioners en aquesta tasca, i avui l’estudi de la Prehistòria i de les primeres etapes històriques és inseparable de la reconstrucció i provatura de tota mena d’estris.

Menys habitual en història contemporània, la reconstrucció històrica també hi té el seu paper. Per exemple tinc a les mans un llibre que porta per títol La puissance de feu. L’efficacité des armes sur le champ de bataille de 1630 à 1850, que va ser publicat en anglès el 1974 i traduït al francès el 1976, i del qual n’és autor B.P.Hughes. L’autor no ha provat ell mateix l’eficàcia de les armes de foc, però ha recollit una gran quantitat d’informació sobre proves realitzades a l’època i aquests resultats els aplica a l’anàlisi dels camps de batalla. En resulta una comprensió molt major dels resultats de conegudes batalles. Un fusell de l’època era eficaç en una distància compresa entre els 10 i els 90 metres, però a partir d’aquí era cada vegada més ineficaç. I calia tenir en compte el temps necessari per a carregar-lo…

Ve deseguida a la memòria la pel·lícula El darrer samurai. L’exitosa càrrega de cavalleria dels samurais contra uns soldats inexperts amb fusells d’avantcàrrega que disparen massa aviat, no és simple imaginació sinó una possibilitat ben versemblant. I la darrera càrrega de cavalleria, aquesta fallida, contra una posició artillada no era simple romanticisme a la japonesa sinó una possibilitat d’èxit… abans, és clar, dels fusells de repetició i de les metralladores.

En aquest llibre

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s