SEAT, 60 anys

Avui fa 60 anys que es va crear (o sigui, es va signar l’escriptura pública de fundació) la Sociedad Española de Automóviles de Turismo (SEAT), a iniciativa de l’Instituto Nacional de Industria i la italiana FIAT, a més de la participació de diversos bancs espanyols. El seu naixement és indicatiu de diversos elements importants de l’època.

En primer lloc, cal recordar que l’INI, creat el 1941, va ser el principal instrument de la política autàrquica franquista, que intentava crear empreses públiques en sectors considerats estratègics per a l’economia espanyola. En la mesura que l’objectiu era l’autarquia esmentada, la política d’inversions de l’INI no va estar guiada precisament per anàlisis estrictes de costos i rendibilitat, i una bona colla de les seves inversions no van donar els resultats esperats. En tot cas, la creació de la SEAT s’emmarca en aquesta política.

En segon lloc, però, la creació de la SEAT forma part d’una època en què la inversió estrangera pren cada vegada més importància -una inversió estrangera que serà una de les claus del creixement econòmic espanyol. A la dècada de 1950, precisament, el sector automobilístic serà el que rebrà més inversions estrangeres.

En tercer lloc, malgrat que el centre de producció era a Barcelona, cal recordar que la seu social serà a Madrid. Aquest fet forma part de la claríssima concentració de capitals que es produeix a Madrid, i que serà auspiciada per l’administració. Era l’inici de la conversió de Madrid en una capital industrial i financera.

Durant anys la SEAT serà la principal productora de cotxes a Espanya. Va iniciar-ne la producció el 1953, i el 1960 ocupava 6.000 treballadors i ja produïa 31.000 vehicles. El 1957 fou l’any en què s’inicià la producció del que seria el popular “600”.

Podeu veure imatges de la fàbrica en el reportatge que li ha dedicat avui TV3, i imatges del 600 en un reportatge del 2007.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s