Tip de sentir a parlar de l'espai aeri

El volcà, lluny dels aeroports

Ja sé que les interferències en l’espai aeri afecten cada dia milers de persones. Ja sé que les companyies aèries són un sector clau de l’economia. Ja sé que estem parlant de milions d’euros. Però trobo que és francament abusiu observar l’erupció del volcà islandès Eyjafjallajokull només des del prisma dels seus efectes en l’espai aeri europeu.

Es podria parlar, per exemple, dels seus efectes sobre la població, l’economia i el medi d’islàndia. La Generalitat de Catalunya, per exemple, va indicar fa dies que

D’acord amb les informacions facilitades per la Organització Mundial de la Salut el núvol de cendra de l’explosió volcànica a Islàndia conté partícules fines (menors de 10 micres de diàmetre), similars a les d’altres fonts de partícules (PM). Atès que les cendres romanen actualment en l’atmosfera superior (a 10.000 metres d’alçada), no és probable que entrin en contacte amb la població, motiu pel qual no cal pensar en riscos imminents per a la salut.

En el cas improbable que variés la situació del núvol de cendra i que es desplacés verticalment fins assolir concentracions significatives respirables per les persones, algunes d’elles, com ara les que tenen malalties respiratòries cròniques com a asma, emfisema o bronquitis, podrien ser més susceptibles als seus efectes sobre la salut, en forma d’irritació de les vies respiratòries.

En aquest supòsit, es recomanaria que les persones que estant a l’aire lliure notessin irritació del coll o del nas, o picor als ulls, tornessin als espais interiors i limitessin les seves activitats a l’exterior. De manera similar a les situacions amb alta contaminació atmosfèrica, s’aconsellaria les precaucions normals, és a dir, evitar l’exercir físic intens de les persones amb asma i símptomes respiratoris.

Però si aquí aquests efectes semblen, segons les autoritats sanitàries, improbables, a Islàndia (o almenys en alguns llocs d’Islàndia) aquests efectes deuen ser qüotidians. No interessa a ningú això? No interessaria a ningú que es parlés de les característiques del volcà des d’una perspectiva científica enlloc d’ensenyar contínuament cartells de vols cancel·lats? I, posats a parlar d’avions, no ens hauríem de plantejar seriosament per què caram els ciutadans europeus hem de pagar les pèrdues de les companyies aèries enlloc de donar-ho per descomptat?
Més fotos aquí.
Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s