Les Closes (1)

Closes al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà (foto: GB)

El paisatge del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, del qual parlava fa uns dies, és de fet un territori molt humanitzat. Un dels seus paisatges més interessants són les closes. Les closes són

prats més o menys inundables envoltats de recs o canals de drenatge, i vorejats d’arbres i altres plantes de ribera. El resultat és un laberint de tanques arbrades i de verdor, que ocupa el que fou el llit d’antics estanys. En general els prats són de dall -l’herba es talla- o de pastura (Flora i fauna del Parc Natural. Aiguamolls de l’Empordà, Figueres, Brau edicions, 2010, p.9)

Un reportatge al darrer número de l’Engega sobre una investigació portada a terme per Albert Llausàs mostra la importància dels sectors socials per entendre aquest paisatge i la necessitat de conservar-lo. Us en destaco un parell de paràgrafs:

a diferència de les que sovintegen en altres països, promogudes per poder suportar el creixement de la cabanya de bestiar, aquí les closes van respondre a la necessitat de drenar un paisatge lacustre per dedicar-lo a la pastura, l’única solució possible per la salinitat dels sòls

les propostes de gestió van en el sentit de mantenir el que hi ha i de trobar els mecanismes per estabilitzar-los i, si pot ser, enfortir-los i recuperar-los. Una de les ambicions del treball ha estat intentar orientar una política de suport a les closes, a partir d’unes bones pràctiques, perquè mantinguin un patrimoni hidràulic que els proporciona l’autèntica funció.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s