Franquistes!

Un dels objectius essencials del franquisme quan el dictador es passejava per Espanya era “demostrar” l’ampli suport social de què gaudia. Que gaudia de suport social, no es pot dubtar. Que el règim utilitzava tota mena de mecanismes per emplenar carrrers i estadis de futbol, tampoc. Dues efemèrides d’aquests dies ho han recordat.

El 17 de maig ha fet 50 anys de la tercera i darrera visita de Franco a Girona. En el meu bloc d’El Punt he destacat algunes qüestions que revelen què va fer el règim per emplenar els carrers: declarar la jornada diu festiu (excepte pel petit comerç i perruqueries); portar l’alumnat de les escoles a veure Franco; afirmar, com feia el governador civil dirigint-se a la població, “mi absoluta confianza de que con el entusiamo de vuestro recibimiento, haréis que Gerona sea un clamor de multitud y de ahesión a Franco” (i és que a buen entendedor…).

El 18 de maig, La Vanguardia va recordar la presència de Franco a la final de Copa que el 28/6/1970 es va jugar al Camp Nou. Aleshores, es van repartir entrades a partidaris del règim, els van distribuir sobretot al voltant del Caudillo i van limitar al màxim la venda d’entrades al públic. L’acte, és clar, va ser un “èxit”.

I és que cal malfiar-se del tot de més d’una “movilització popular”.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Franquistes!

  1. Biel Morell ha dit:

    Encara ho fan ara els seus successors (PP. PSOE…), quan els convé fer creure la seva gran popularitat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s