170 anys de la fundació del primer sindicat català

Aquest mes de maig fa 170 anys de la creació del primer sindicat català. Efectivament, el maig de 1840 va aparèixer a Barcelona el reglament d’una Sociedad de Mutua Protección de teixidors de cotó -aleshores un dels oficis més nombrosos de Catalunya. Es tractava d’una associació que agrupava els membres d’aquest ofici -bàsicament masculí- i que volia negociar amb els patrons els seus salaris i les seves condicions de treball. En els mesos següents, altres associacions semblants s’escamparien pels oficis barcelonins i per moltes poblacions industrials catalanes -però en aquest cas, bàsicament en el sector tèxtil.

Per descomptat, no naixien del no-res ni tampoc naixien sense cap mena d’experiència prèvia, però el breu període en el qual funcionaren com a societats públiques -entre 1840 i 1843- fou sens dubte un període creatiu perquè en ell s’assajaren noves formes d’organització, es creà tot un corpus teòric que explicava el per què d’aquelles actuacions i es va intervenir prou a la politica, a la recerca d’un marc legal que autoritzés aquesta mena d’associacions i permetés les vagues i la negociació.

El Trienni Esparterista -aquest breu període de 1840-43- va acabar amb el bombardeig de Barcelona i la repressió sobre els treballadors organitzats. Calgués esperar al 1854-56 per veure les associacions de treballadors reaparèixer a l’escena pública, i calgué esperar encara molts anys més perquè assolissin la tant desitjada legalitat. Però aquests temps inicials -el temps de les associacions d’ofici- són uns temps amb especificitat històrica, que no pot ser entesa a partir del que vindrà després de 1868 i que constitueix sens dubte el temps inicial del sindicalisme català – i del sindicalisme espanyol, i fins i tot de bona part del sud d’Europa.

Tot plegat ho vaig analitzar ja fa una colla d’anys en el llibre Orígens del sindicalisme català (Eumo, 1999)

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s