Les associacions de teixidors

Com deia en el darrer post, fa 170 anys de la fundació del primer sindicat català: l’associació de teixidors de Barcelona, al qual se n’afegirien tot seguit una bona colla d’altres. Aquestes associacions van actuar a partir d’un discurs en el qual

el concepte d´”harmonia” era central, com en la majoria de discursos de l´època. A la bandera de l’associació de teixidors hi figurava “lo pandó ab las mans y al sol [que] significa la unió dels amos y treballados y lo sol de la llibertat que vevifica ab sus resplandos tan desitjada unió; lo caduceo de Mercuri ab las serps enroscadas, que la unió de totas las clases té lligat lo gènit de la discordia”. Aquesta unió implicava el respecte a la propietat i a la llibertat d´empresa, però també uns continguts molt allunyats del que els fabricants entenien amb la mateixa paraula. Implicava, primer, “una mayor equidad en las ganancias”. Pels teixidors, el seu treball era el seu “capital”, que havia de ser remunerat de manera “justa”, i que es trobava a l´origen de qualsevol mena de riquesa: “nosotros también poseemos un capital, que [es] el sudor de nuestros brazos, sin los cuales no produjeran sus riquezas, y este capital queremos que lo reconozcan, y que se nos pague el interés que le compete”. Els sacrificis fets per la “pàtria” eren una raó afegida a aquesta reivindicació. I en segon lloc, implicava la reivindicació de la pròpia dignitat personal o humana. Després de la lluita contra la rebaixa de sous, l’objectiu de les associacions era que els treballadors “no sean en lo sucesivo tenidos hasta aquí (…) a manera de esclavos, y sí como ciudadanos iguales a ellos [els fabricants]”.

Les associacions eren l´element necessari per aconseguir aquests objectius, i el mitjà fonamental seria la vaga (adaptat de Genís Barnosell, Orígens…)

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s