Mapes

Els mapes són fonamentals per a la Història. Això és vàlid, en primer lloc, per a la seva divulgació perquè molts fets històrics tenen una dimensió geogràfica innegable: les batalles es produeixen sobre una zona concreta, el producte industrial correspon a un o altre territori, els estats controlen l’espai… I en segon lloc, és clar, com  a font històrica.

D’una manera o d’una altra, però, cal anar amb molt de compte, perquè els mapes no necessàriament són neutrals. Poden presentar els fets -exactament igual que qualsevol narració- de forma tendenciosa i esbiaixada. Un cas clàssic és la distribució de les “races”, ètnies o religions en el cas de l’Imperi d’Àustria -Hongria. Els detalls sovint no es representaven i es dibuixaven com a homogenis culturalment o religiosament territoris amb molta diversitat. I, al capdavall, les mateixes agrupacions podien respondre als interessos dels governants o a una mirada llunyana que no responia als sentiments dels habitants d’un lloc.

austria_hungary_1911.jpg

Àustria-Hongria en un atles de 1911

A hores d’ara hi ha una quantitat immensa de mapes a Internet. Una bona guia és la cartoteca digital de la UdG que us proporciona enllaços a tota mena d’Atles i col·leccions actuals i històriques, sempre amb indicació de la font.

Per acabar, us deixo un mapa de Jamaica -ara que és notícia-, de 1882, poc després que aconseguís una certa autonomia en el marc de l’imperi britànic.

jamaica_1882.jpg

Jamaica el 1882

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s