Les associacions de treballadors i els “moderats”

Els moderats -que agrupaven sobretot sectors burgesos, benestants i industrials, encara que probablement també clienteles populars- foren el grup polític que més s’oposà a l’existència del sindicalisme -excepte algun del seus grups que intentaren un apropament avançat l’any 1843. El diari El Corresponsal -el diari dels fabricants cotoners- fou el diari moderat que més tractà el tema i que expressà molt clarament el que en pensava. Heus aquí el text que publicà en l’ocasió que el govern espanyol va obrir una excletxa legal per la qual els sindicats intentaren (si bé no aconseguiren) legalitzar-se:

finalmente, el gobierno por uno de aquellos actos de inconcebible condescendencia, por un rasgo de aquella marcada propensión a fomentar los elementos de trastorno ha dado su sanción a la monstruosa sociedad de trabajadores, ha dado existencia legal a una república dentro de otra república y ha organizado un ejército de fanáticos que obedecerán ciegamente a su gefe por mas que sea para destruir y acabar con esta misma industria que les proporciona la subsistencia (…), [el govern] ha puesto en olvido que estos mismos asociados blasonando del fin altamente moral y filantrópico de su reunión han estado ejerciendo la más dura tiranía sobre los fabricantes, han dictado la ley a las mismas autoridades, se han entregado a toda suerte de escesos y no han tenido reparo en llegar hasta las asonadas, el incendio, el derramamiento de la sangre de sus semejantes.

Les acusacions de crims, ho sabem avui perfectament, no eren certes (adaptat de Genís Barnosell, Orígens del sindicalisme català, Vic: Eumo, 1999)

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s