El “diumenge sagnant”, 38 anys després: l’informe definitiu

Ara fa 38 anys, el 30 de gener de 1972, una manifestació d’entre 5.000 i 20.000 persones va marxar pels carrers de Derry, a Irlanda del Nord, per protestar contra la política  britànica a Irlanda del Nord. La manifestació, iniciada vora les 14:50 va veure frenada per dues  barrricades de l’exèrcit britànic. Una part de la manifestació va començar a llençar pedres i altres objectes contra l’exèrcit, que, en un primer moment, va respondre amb gas i, vora les 4 de la tarda, amb detencions de manifestants. Poc després, l’exèrcit va obrir foc i al llarg d’una mitja hora va perseguir els manifestants en una àrea de 3 o 4 carrers i va matar-ne 13 i ferir-ne 13 més, un dels quals també va morir.

diumenge_sagnant02.jpg

Una primera investigació no va aclarir gaire res -especialment el punt crític de “qui va disparar primer”, ja que l’exèrcit, en una versió negada per diversos manifestants, sempre ha al·legat que no van ser ells. L’any 1998 es va iniciar una segona investigació oficial, impulsada per Toni Blair en el marc de la pacificació d’Irlanda del Nord, i dirigida per Lord Saville. La comissió ha realitzat una llarga i minuciosa investigació que serà publicada pròximament.

diumenge_sagnant01.jpg

Llocs aproximats dels morts. Els trets van començar prop de la barricada de l'exèrcit britànic, a la dreta

The Guardian hi ha dedicat unes pàgines que val la pena de mirar-se, especialment pel que fa al perfil de Saville, a la recontrucció dels fets amb el que se sabia fins ara, i altra informació sobre el conflicte.

En un proper post: alguns punts importants de l’informe i una valoració d’algunes reaccions.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s