1a Jornada de Bones Pràctiques

Avui i demà té lloc a la UdG la 1a Jornada de Bones Pràctiques, que vol incentivar la reflexió sobre la innovació docent a la Universitat, i de la qual formo part de la Comissió de selecció. El concepte de bones pràctiques es pren de la UNESCO:

En els darrers anys el concepte de bones pràctiques, ha anat arrelant en el camp de l’educació amb la idea de que són quelcom més que “pràctiques bones”. La UNESCO, en el marc del programa MOST (Management of Social Tranformations), especifica que les bones pràctiques han de ser:

  • Innovadores: han d’aportar solucions noves o creatives.
  • Efectives: han de demostrar tenir un impacte positiu i tangible sobre la millora.
  • Sostenibles: per les seves exigències socials, econòmiques i medioambientals, per tal que es puguin mantenir en el temps i puguin produir efectes duradors.
  • Replicables: han de servir de model per desenvolupar polítiques, iniciatives i actuacions en altres llocs.

A la fi, s’entén que una bona pràctica docent és aquella iniciativa, política o model d’actuació que millora els processos i els resultats educatius dels alumnes.

Atès que l’àmbit docent és força ampli, es poden trobar bones pràctiques referides a temes ben diversos com ara metodologies, procediments, assessoraments, formes de seguiment, pràctiques d’avaluació, desenvolupament i avaluació de les competències…

D’aquesta definició, els conceptes “efectives” i “sostenibles” em semblen fonamentals. Tota innovació ha de ser “efectiva”, és a dir, a de funcionar millor que les formes anteriors, i, per tant, tota proposta ha d’incloure com s’avalua a ella mateixa per demostrar que permet assolir millor els objectius proposats. Innovar per innovar no té cap sentit. I ha de ser “sostenible”, o sigui ha de ser realitzable per part de professors i alumnes sense que uns i altres morin en l’intent.

Trobareu el programa a la web de la Jornada.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc del coordinador i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s