Sota Terra: la batalla de l’Ebre

En el territori de la Batalla de l’Ebre, durant la Guerra Civil Espanyola (1936-39), el programa reconstrueix escenaris en el que va ser probablement la batalla més cruenta de la guerra: un desesperat intent de la República per guanyar temps.

El millor:

 • L’arqueologia també estudia l’època contemporània!
 • Una realitat habitual: les troballes fortuïtes a causa de les obres públiques. Aleshores sí que cal treballar depressa!
 • Els avisos sobre la perillositat dels explosius que han restat de la guerra
 • Un misssatge clar: conèixer ens permet ser més racionals

El més espectacular:

 • La nit a la trinxera

Psè:

 • Quina obsessió pels molins!

El toc d’alerta

 • Els testimonis que apareixen al programa són de la zona republicana, però per a fer una història completa, i, per tant, comprensible, calen els testimonis de tots els bàndols. Cal recordar també que la mateixa “memòria” de la República és plural perquè els projectes eren diversos, plurals i, també, contradictoris: n’hi ha prou de recordar les múltiples acusacions de culpabilitat d’haver perdut la guerra que van presidir l’exili!
Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Sota Terra: la batalla de l’Ebre

 1. Josep ha dit:

  Crec que un arqueòleg s’ha de limitar a fer les investigacions de les seves disciplines i deixar pel terreny personal les valoracions politiques del cas. És com si en el magnífic documental del Setge de Magdeburg es poses a valorar si tenien raó els catòlics o els protestants. És el perill que portava fer un tema encara tant recent. En el primer episodi ningú va valorar si tenien raó els cristians o els musulmans.
  Un altre tema és l’espontaneïtat dels diàlegs dels arqueòlegs protagonistes que més que opinions semblen seguir un text d’un guió que s’ha hagut de aprendre per teatralitzar-ho i no sempre queda reeixit.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s