Setge i presa de Magdeburg (1630-31)

Un magnífic reportatge emès dilluns dins del programa Cronos de TV3 mostrava un dels elements importants per explicar la llarga durada del setge de Girona de 1809. Efectivament, el saqueig de Magdeburg (l’actual capital de Saxònia-Anhalt, a Alemanya), portat a terme per mercenaris catòlics, i que va tenir lloc el 1631 en el context de la Guerra dels 30 anys,  exemplifica com una ciutat que no capitulava davant un exèrcit de setge podia ser, segons les lleis de la guerra, legítimament lliurada al saqueig -si bé el de Magdeburg va ser un saqueig d’una crueltat extraordinària.

D’aquí que, quan una ciutat decidia resistir, no era gens fàcil després fer-se enrere. Casos com el de Tarragona o Lleida ho demostrarien perfectament durant la Guerra del Francès a Catalunya mateix. Girona, en canvi, va capitular -o sigui, es va rendir amb honors- com a reconeixement de la seva llarga resistència.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s