El “diumenge sagnant”

Aquesta setmana s’ha fet públic finalment l’informe Saville sobre el “Diumenge sagnant”, del qual vaig parlar fa uns dies. 12 anys després de l’inici de la investigació, 5.000 folis en 10 volums, han aportat molt llum sobre els fets. Especialment, que l’exèrcit britànic va obrir foc contra civils desarmats que no posaven en risc la vida dels soldats -malgrat que, segons l’informe, no hi va haver ordres explícites de tirar a matar, sinó que l’acudit de disparar a l’aire per part d’un tinent va ser interpretat com a foc enemic pels soldats i aquí va començar el tiroteig indiscriminat.

L’informe em fa pensar en tres qüestions.

La primera, malgrat que ja s’ha criticat que l’informe ha sigut massa llarg i massa car (uns 200M d’€) s’ha de destacar la voluntat de l’estat britànic per construir una nova Irlanda del Nord no pas a partir de l’oblit sinó a partir del coneixement de la història. Penso que aquest és el camí correcte i, malgrat que, en general els historiadors no ens cansem de repetir aquesta idea no sempre ni molt menys és escoltada.

La segona, em sembla molt destacable que James Cameron, el primer ministre conservador acabat d’accedir al govern, hagi assumit la investigació que va començar el laborista Tony Blair. D’això se’n diu sentit d’estat. Cameron ha qualificat els fets d’injustificats i injustificables i ha defensat la necessitat de la investigació pels fet que havia sigut l’exèrcit el que havia provocat aquestes víctimes -malgrat que, com és obvi, el conflicte se n’ha cobrat moltes més.

Finalment, em sembla clar que una nova Irlanda del Nord s’ha de basar en el reconeixement de totes les víctimes.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s