Barcelona bombardejada! (1842-1843)

Com pot ser que un govern bombardegi una ciutat del seu propi estat?  I més si es té present que la ciutat bombardejada és un centre industrial de primer ordre -en realitat, la capital de l’única zona industrialitzada d’aquest estat? La resposta té a veure amb dues qüestions.

revolta_BCN_1842(3).jpg

La Barcelona industrial i comercial bombardejada, en un gravat del segle XIX

La primera. Que al llarg del segle XIX, l’estat espanyol (i, de fet, molts altres estats d’arreu d’Europa) tractaven qualsevol qüestió conflictiva només com si fos d’ordre públic. Una revolta, el sindicalisme, o un enfrontament polític, eren tractats, tots, com si fos un problema d’ordre públic. I com que no hi havia forces especialitzades per a tractar l’ordre públic, es recorria a l’única força armada disponible, que era l’exèrcit. Durant anys i anys, l’objectiu fonamental de l’exèrcit serà mantenir “l’ordre”, o sigui, reprimir qualsevol oposició a l’estat. Si l’exèrcit era l’única força armada disponible però no estava gens ni mica preparat per a aquestes tasques, la temptació d’usar tota la força disponible era molt gran. Per això Barcelona va acabar bombardejada el 1842 i el 1843, com ho seria Girona el 1843 i Pamplona ho havia estat el 1841.

Hi ha una segona raó important. En aquells moments ja començava a existir un creixent anticatalanisme que feia que tot allò que passés a Catalunya fos enormement sospitós. Raó de més, per tant, per no tenir gens de contemplacions amb una ciutat com Barcelona.

He tractat aquests temes en dues publicacions: “¿Un reformismo imposible? Organización obrera y política interclasista (Catalunya, 1820-1856)” i “Entre Catalunya i Espanya: el segle XIX

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Barcelona bombardejada! (1842-1843)

  1. Senyor_G ha dit:

    Aquest moviment de Barcelona, es pel que Aribau, el de l’oda La pàtria, va felicitar al general Prim? http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0005122&BATE=Bonaventura%2520Carles%2520Aribau
    “i el 1843 escrivia un poema on felicitava el general Prim per la repressió que havia dirigit contra el moviment revolucionari català”

    • Genís Barnosell ha dit:

      Exactament; ho explica molt bé Josep Fontana al seu volum de la hist`roia de Cat dirigida per Pierre Vilar

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s