Àngels o dimonis: el món vist pels europeus

Tots els pobles han tingut i tenen problemes per entendre els “altres”, i els europeus no som una excepció. Al revés, tenim una particular predilecció per intentar entendre els altres a partir d’estereotips més aviat simplistes. Especialment, tenium una particular predilecció per catalogar als altres com a àngels o com a dimonis, com a encarnacions de totes les malvestats o de totes les virtuts -com és ben evident en els conflictes que apareixen a les nostres pantalles i als nostres mitjans de comunicació. Si a més podem posar els àngels a una banda i els dimonis a l’altre, aleshores la felicitat ja és completa! Per descomptat una manera semblant de procedir té evidentíssimes arrels religioses i també d’altres de força més laiques.

Entre les laiques (o no necessàriament religioses) hi ha el tema del “bàrbar”, un tòpic que es remunta almenys a l’antiga Grècia i que ens pinta l’altre com a menys culte, com a menys civilitzat. Aquest tòpic va ser profusament usat en temps del colonialisme però ara l’usem aplicat als grups més inesperats. O sinó, quantes vegades no hem suspirat perquè algun americà no sap on és Espanya o Noruega, com si tots els europeus poguessin situar en el mapa Dakota del Sud (que no és precisament al sud dels EUA) o Wisconsin!

L’altre tema és el del “bon salvatge”, un mite molt treballat al segle XVIII i que continua imaginant als altres com a ànimes pures, espirituals, no contaminades pel materialisme capitalista. Un mite que s’aplica sense miraments als pobles que han patit el colonialisme occidental i als quals s’eximeix per complet de qualsevol taca que algú pogués imaginar amb l’excusa que la culpa és, precisament i sense cap dubte, d’aquest colonialisme.

N’hi ha prou de veure alguns comentaris sobre la realitat actual per trobar-hi a dojo àngels i dimonis. I és que, parafrasejant el periodisme, que un bon mite no t’espatlli la realitat!

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s