Cultura i interculturalitat

Imprescindible la reflexió del professor d’antropologia Joan Lluís Alegret al seu bloc:

En Antropologia solem utilitzar dos formes d’entendre i delimitar el concepte de cultura: una -més d’origen nord-americà- veu la cultura com allò aprés, alló trasmés de generació en generació, i que forma la estructura de significats que dona sentit al món, a la vida. Així la cultura es veu com la part de les idees en el comportament humà, el que porta a relegar a un segon pla la dimensió material i social de la cultura.

L’Altre -mes d’origen europeu- veu la cultura com “el contingut de les relacions socials” i per aquest motiu la cultura no pot ser pensada al marge de les relacions socials. Es per aquesta segona forma d’entendre la cultura que pren rellevància el concepte d’interculturalitat, doncs apareix en el context social, polític i econòmic actual com una manifestació més de les relacions socials característiques de la nostra societat actual.

L’anàlisi de la interculturalitat no hauria de consistir en l’anàlisi de les interaccions entre cultures, i les seves conseqüències immediates- doncs la experiència ja ens demostra la rapidesa amb que apareix el fantasma del relativisme cultural i del particularisme per recordar-nos que cada cultura es ella mateixa, i per tant que no tenim dret de intervenir-hi sobre els seus membres quedant-nos sense possibilitat de fer res. Per l’anàlisi del fenomen de la interculturalitat hauríem de basar-nos en l’anàlisi de aquelles relacions socials en las que les diferencies culturals apareixen com expressions de poder, hegemonia o dominació. Per aquest motiu, l’anàlisi de la interculturalitat nomes tindrà sentit si es realitza en el context històric, polític, econòmic i social en el que es manifesta i en el que pren sentit.

Podeu llegir-la completa aquí.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s