Empúries

Com és ben conegut, el jaciment greco-romà d’Empúries es troba a l’actual municipi de L’Escala.

Des del s.IX aC ja es trobava un petit nucli de poblament indígena on avui hi ha el poblet de Sant Martí d’Empúries , que al segle VII aC ja tenia contactes comercials amb etruscos, fenicis i grecs. Al S.VI aC, comerciants procedents de Focea hi fundaren un primer assentament grec, que coneixem amb el nom de Palaiàpolis. Era, aleshores, un petit promontori en un zona d’aiguamolls. Anys després s’establiren a l’actual jaciment arqueològic o Neàpolis (ciutat nova). La colònia s’anomenà Emporion, que vol dir mercat.

mediterrani empuries.JPG

Als orígens d’Empúries: la Mediterrània (foto GB)

escullera empuries.JPG

L’escullera hel·lenística (foto GB)

L’any 218 aC, en el marc de la Segona Guerra Púnica, un exèrcit romà desembarcà a la zona i hi instal·là un campament militar que, al segle I aC, donaria lloc a una nova ciutat romana, molt més gran que la ciutat grega. Al darrer quart d’aquell segle ambdues ciutats s’uniriren en un sol municipi: el Municipium Emporiae, fruit de la prosperitat que simbolitza la construcció de l’escullera hel·lenística (S.II-I aC) que encara es conserva. De fet, les restes més visibles avui de la ciutat “grega” són d’època romana.

Aviat, però, la ciutat entrà en decadència i a la segona meitat del S.III dC tota la ciutat ja estava abandonada i la població s’havia concentrat a l’actual Sant Martí. Només restaria a l’àrea nord de la Neàpolis una zona d’enterrament, ja cristiana (Cella memoriae, S.IV – VII dC)

cella memoriae empuries.JPG

Restes paleocristianes (S.IV-VII dC). Aleshores, la ciutat pròpiament dita ja havia estat abandonada (foto GB)

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s