El Sota Terra dedicat a Ilturo: divulgar el mètode científic

Dimarts que ve faig la meva sessió habitual sobre “Metodologies de recerca” al 3r Jove Campus de Recerca de la Universitat de Girona que vol apropar la investigació feta a la Universitat als alumnes de 1r de Batxillerat i de 4t d’ESO i, alhora, ajudar-los a realitzar el seu Treball de Recerca de Batxillerat. La meva sessió aporta informació sobre què és el mètode científic aplicat a un Treball de Recerca de Batxillerat.

El Sota Terra dedicat a Ilturo (Cabrera de Mar) és un bon exemple per il·lustrar aquesta metodologia científica:

 • Comencem amb una pregunta o un objectiu que hem d’aclarir. En aquest cas, tenim ja unes restes, i ens plantegem si corresponen a una vil·la romana (o sigui una explotació agrícola) o a una ciutat. Com deia la presentació del programa Ilturo: ciutat o vil·la romana?
 • Per encarar-nos al nostre objectiu, formulem hipòtesis de treball. O sigui: com haurien de ser aquestes restes si fossin una ciutat i com haurien de ser si fossin una vil·la. Si fossin una ciutat, haurien de presentar una trama urbana -uns elements distintius i una manera d’organitzar-los: carrers, edificis singulars, funcions que feien les ciutats com ara encunyar moneda. Les hipòtesis de treball les realitzem a partir del coneixement de la bibliografia existent.
 • El treball de camp: anem a excavar. Però no a qualsevol lloc o de qualsevol manera. Pensem què o on hem d’excavar orientats per les preguntes que ens hem fet: d’aquí l’interès per excavar un llarg carrer, és un indici no només de l’existència d’edificis sinó d’edificis organitzats d’una determinada manera. D’aquí també l’interès en les monedes i les restes de material usat per a fer monedes: són indicis de l’encunyació de monedes, cosa que no podia fer qualsevol vil·la.
 • Interpretació de resultats: recuperem les hipòtesis prèvies i les comparem amb les dades que hem obtingut de l’excavació; mirem quins arguments tenim a favor de les hipòtesis i quins arguments tenim en contra. El carrer i les monedes semblen arguments a favor de la hipòtesi ciutat: Ilturo seria una ciutat. Com en tot treball científic, aquest resultat és provisional, subjecte a noves hipòtesis de treball i noves excavacions. Però així s’avança!

Només una nota: si-us-plau, que ningú es pensi que pot fer el seu Treball de Recerca de Batxillerat només en tres dies!

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a El Sota Terra dedicat a Ilturo: divulgar el mètode científic

 1. Pere ha dit:

  Hola Genís, bona referència a Sota terra, un programa genial. Tan de bo se’n fessis més. Bravo per TV3!

  • Genís Barnosell ha dit:

   Sí, és molt important que els grans mitjans de comunicació prestin atenció a la història!

 2. Retroenllaç: 3rJCR: Metodologies de recerca « Història! Bloc de Genís Barnosell

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s