Dimarts que ve faig la meva sessió habitual sobre “Metodologies de recerca” al 3r Jove Campus de Recerca de la Universitat de Girona que vol apropar la investigació feta a la Universitat als alumnes de 1r de Batxillerat i de 4t d’ESO i, alhora, ajudar-los a realitzar el seu Treball de Recerca de Batxillerat. La meva sessió aporta informació sobre què és el mètode científic aplicat a un Treball de Recerca de Batxillerat.
El Sota Terra dedicat a Ilturo (Cabrera de Mar) és un bon exemple per il·lustrar aquesta metodologia científica:
- Comencem amb una pregunta o un objectiu que hem d’aclarir. En aquest cas, tenim ja unes restes, i ens plantegem si corresponen a una vil·la romana (o sigui una explotació agrícola) o a una ciutat. Com deia la presentació del programa Ilturo: ciutat o vil·la romana?
- Per encarar-nos al nostre objectiu, formulem hipòtesis de treball. O sigui: com haurien de ser aquestes restes si fossin una ciutat i com haurien de ser si fossin una vil·la. Si fossin una ciutat, haurien de presentar una trama urbana -uns elements distintius i una manera d’organitzar-los: carrers, edificis singulars, funcions que feien les ciutats com ara encunyar moneda. Les hipòtesis de treball les realitzem a partir del coneixement de la bibliografia existent.
- El treball de camp: anem a excavar. Però no a qualsevol lloc o de qualsevol manera. Pensem què o on hem d’excavar orientats per les preguntes que ens hem fet: d’aquí l’interès per excavar un llarg carrer, és un indici no només de l’existència d’edificis sinó d’edificis organitzats d’una determinada manera. D’aquí també l’interès en les monedes i les restes de material usat per a fer monedes: són indicis de l’encunyació de monedes, cosa que no podia fer qualsevol vil·la.
- Interpretació de resultats: recuperem les hipòtesis prèvies i les comparem amb les dades que hem obtingut de l’excavació; mirem quins arguments tenim a favor de les hipòtesis i quins arguments tenim en contra. El carrer i les monedes semblen arguments a favor de la hipòtesi ciutat: Ilturo seria una ciutat. Com en tot treball científic, aquest resultat és provisional, subjecte a noves hipòtesis de treball i noves excavacions. Però així s’avança!
Només una nota: si-us-plau, que ningú es pensi que pot fer el seu Treball de Recerca de Batxillerat només en tres dies!
Anuncis
Hola Genís, bona referència a Sota terra, un programa genial. Tan de bo se’n fessis més. Bravo per TV3!
Sí, és molt important que els grans mitjans de comunicació prestin atenció a la història!
Retroenllaç: 3rJCR: Metodologies de recerca « Història! Bloc de Genís Barnosell