Talamanca a Sota Terra: arqueologia de les batalles

En una conferència recent que vaig fer en un curset organitzat per la Fundació Les Fortaleses Catalanes, explicava la decisiva importància de l’arqueologia per a comprendre batalles de l’època contemporània. Així,

Als EUA, el Monument Nacional del camp de batalla de Little Big Horn -que recorda la famosa batalla de 1876 entre el 7è de cavalleria del general Custer i les tribus índies Sioux, Cheyennes i Arapaho reunides per Sitting Bull- va néixer el 1879 com a cementiri nacional administrat pel departament de guerra. No va ser fins el 1940 que la seva jurisdicció va ser transferida al National Park Service, i haurien de passar encara més de 50 anys perquè es fessin passes decisives per incorporar la versió índia de la batalla, ja que la memòria oficial s’havia centrat només en la perspectiva blanca

Ara bé,

L’anàlisi arqueològica ha mostrat l’existència d’errors tàctics i pànic entre la cavalleria que l’anàlisi de la documentació d’arxiu havia menystingut.

Bona iniciativa, per tant, la d’afegir el cas de la batalla de Talamanca (1714) al Sota Terra, perquè contribueix a mostrar que les batalles modernes poden ser objecte d’escrutini de l’arqueologia i que aquesta pot ser una molt bona font per confirmar, refutar o complementar la informació que ens vingui d’altres bandes. Cal tenir en compte, a més, que en tot el que fa referència a batalles, els informes oficials del XVIII i del XIX -i de més enllà, però aquest és un altre tema- es caracteritzen molt sovint per l’exageració i la idealització de la realitat. El contrapunt de les restes de les batalles és, per tant, indispensable.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a Talamanca a Sota Terra: arqueologia de les batalles

 1. Lo Pallarès ha dit:

  Aquest capítol del Sota terra em va agradar molt, malgrat que van trobar ben poca cosa. Però va ser interessant, com ho va ser el d’ahir, el del Camp dels Ninots de Caldes de Malavella.

 2. Lo Català ha dit:

  Aquest capítol del Sota terra em va agradar molt, malgrat que van trobar ben poca cosa. Però va ser interessant, com ho va ser el d’ahir, el del Camp dels Ninots de Caldes de Malavella.

 3. Retroenllaç: Tweets that mention Talamanca a Sota Terra: arqueologia de les batalles - Sapiens.cat -- Topsy.com

 4. Josep ha dit:

  Fa un temps vaig veure a la tele un documental sobres la batalla del General Custer i feien servir el mateix mètode de seguir el rastre de les bales i la seva distribució pel camp de batalla per seguir el moviment del combatents. No se si Sota terra es varen basar en aquella investigació però el cas és que, pel que recordo del documental, eren casi calcades.

  • Genís Barnosell ha dit:

   Efectivament, l’arqueologia de les batalles ha estat prou usada a altres països, i pot donar molt de si.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s