La situació de la dona al Proper Orient i Nord d’Àfrica

Un recent report de la Freedom House analitza amb cura el paper de la dona al Proper Orient i Nord d’Àfrica i les seves conclusions són demolidores: en tots els ítems analitzats, que tenen a veure amb la no discriminació, l’accés igualitari a la justícia, l’autonomia, la seguretat i la llibertat de les persones, els drets econòmics i polítics, la presència pública, i els drets culturals i socials (en definitiva, tot allò recollit en els Drets humans), la situació de la dona és d’absoluta subordinació i discriminació -és allò que tothom sap però explicat amb pèls i senyals.

Com es veu en el quadre, per a un cas concret -el de l’autonomia, seguretat i llibertat de la persona- la situació en tots els països oscil·la entre un 2 i un 3 sobre cinc, cosa que significa que els drets de les dones estan molt limitats, que les discriminacions de gèneres són abundants, i que si les legislacions recullen alguns drets, aquests estan molt poc aplicats. En alguns estats -en general, el Marroc i Tuníssia- les coses són una mica millors; en altres -Aràbia Saudita- francament pitjors.

És clar que algú ho pot interpretar com a simples diferències culturals.

Els detalls de la classificació són els següents:

A rating of 1 represents a country where women’s freedom to exercise their human rights is almost entirely restricted by the actions of state and/or non-state actors. Women have almost no adequate human rights protections and face systematic gender-based discrimination.
 
A rating of 2 characterizes a country where women’s freedom to exercise their human rights is mostly restricted by the actions of state and/or non-state actors. Women have very few adequate human rights protections and they often face gender-based discrimination.
 
A rating of 3 represents a country where women’s freedom to exercise their human rights is sometimes restricted by the actions of state and/or non-state actors. Women have some adequate human rights protections but they are poorly implemented. Women occasionally face gender-based discrimination.
 
A rating of 4 characterizes a country where women’s freedom to exercise their human rights is rarely restricted by the actions of state and/or non-state actors. Women have adequate human rights protections that are mostly implemented. Women rarely face gender-based discrimination.
 

A rating of 5 represents a country where women’s freedom to exercise their human rights is almost never restricted by the actions of state and/or non-state actors. Women have adequate human rights protections that are fully implemented. Women almost never face gender-based discrimination.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s