Patrimoni a conservar

Un important patrimoni, ben protegit en teoria, però que corre seriós perill de perdre’s, i alhora ben desconegut, és el dels camins ramaders. Els camins ramaders són aquells pels quals transitaven els ramats en fer la transhumància arreu del país (i que encara transiten si bé en una mesura molt menor). Segons la legislació vigent són patrimoni públic i inalienable, però la realitat és que molts ja han desaparegut per sempre. L’any 2000, Ferran Miralles, Arnau Queralt i Pere Sala escrivien que

dels 946 municipis que hi ha a Catalunya, nomes el 7 % tenen els camins ramaders classificats i corresponen, principalment, al treball que va fer I’ICONA als anys setanta, sobretot a les comarques de Tarragona. De llavors ençà -a diferencia d’altres comunitats autonomes-s’ha avancat molt poc i això es extremadament greu vist el ritme amb que es malmet i s’esborra per sempre aquesta xarxa mil.lenaria.

P1100377.JPG

Senyalització d'un camí ramader a Gombrèn

Últimament s’ha avançat, si més no en algunes zones, i se n’està potenciant el seu interès turístic, com és ara el cas del Lluçanès. Unes quantes d’aquestes rutes comencen a estar senyalitzades i seria molt interessant que l’exemple s’ampliés.

Entre els blocs interessants que parlen del tema trobareu Scriptorium ripollès, que manté l’Antoni Llagostera. La principal associació que es dedica al tema és segurament l’Associació d’Amics dels Camins Ramaders, però no n’he trobat cap pàgina web a la xarxa. Per al País Valencià hi ha un mapa molt complet.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s