Els drets humans al món

Al darrer post feia servir l’informe d’Aministia Internacional 2010 com a font per a l’estat dels drets humans a l’Afganistan. Serà bo de recordar el que comentava aquesta Organització en fer públic aquest informe:

Amnistia Internacional ha posat sobre la taula un any més la situació dels drets humans al món amb la publicació del seu Informe Anual 2010. 

Molts estats actuant per sobre de la llei i anteposen els seus interessos al respecte als drets humans. És inacceptable que només 12 països del G-20 hagin ratificat l’Estatut de la Cort Penal Internacional, la missió de la qual és jutjar les persones que cometen els crims més atroços contra les persones. Com poden aquests Estats pretendre exercir un lideratge sobre la comunitat internacional?

La bona notícia és que, malgrat tot, la justícia internacional ha guanyat un protagonisme creixent. L’ordre d’arrest de març de 2009 contra Omar Al Bashir, l’actual president delSudan, per crims de lesa humanitat i de guerra a la regió de Darfur, va ser la primera que la Cort dictava contra un cap d’Estat en actiu.

Una bona notícia, com l’obertura d’investigacions per crims comesos fa decennis en països com Argentina i Uruguai, o la condemna a Alberto Fujimori a Perú. En aquest panorama, és lamentable que Espanya hagi aprovat lleis que restringeixen l’exercici de la jurisdicció universal i s’hagi convertit en un exemple del retrocés en la lluita contra la impunitat dels delictes més greus. Avui gairebé ningú discuteix que els crims de dret internacional, com les desaparicions forçades, el genocidi o la tortura han de ser castigats.

El desafiament ara és convèncer els líders mundials que la pobresa és una crisi de drets humans comparable a la de Darfur, per la qual els seus responsables també han de rendir comptes. Quan les nacions discuteixin al setembre sobre el futur dels Objectius del Mil·lenni, serà necessari emprar la mateixa determinació que es va emprar en la creació de la Cort Penal Internacional, establint mecanismes legals per exigir als Governs que compleixin les seves promeses en la lluita contra la pobresa.

Ens enfrontem a una bretxa, un buit en la justícia global, agreujat pels poders polítics, que condemna milions de persones a la pobresa, l’abús i l’opressió .

I algunes dades:

  • Almenys en 111 estats hi va haver durant el 2009 persones torturades o sotmeses a mals tractes durant interrogatoris
  • Judicis injustos en almenys 55 estats
  • Llibertat d’expressió restringida en almenys 96 estats
  • Presos i preses de consciència en almenys 48 estats

Podeu consultar l’informe global, que està organitzat per estats, aquí.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s