Història amb pilotes

Gaspar Matas, un palamosí nascut a finals del segle XIX i que jugava a futbol quan el futbol encara era més esport que negoci; Walter Tull, un fill d’un antic esclau, nascut també a finals del segle XIX i que va ser un dels primers jugadors negres reconeguts del futbol anglès i que va morir com a soldat a la Gran Guerra; Gregorio Blasco, un porter que va jugar amb la selecció basca per terres americanes per explicar la situació de la Guerra Civil espanyola; Matthias Sindelar, potser el millor jugador austríac de tots els temps, i que va portar la selecció austríaca a la victòria davant de la selecció alemanya en el partit que havia de celebrar l’annexió d’Àustria a l’Alemanya de Hitler…;  i fins a un total d’onze biografies que ens passegen, en primer lloc, per la història del futbol i que permet observar algunes de les característiques canviants d’aquest esport des dels partits d’amateurs als partits d’estrelles actuals.

I també és, com vol explícitament l’autor, un passeig per alguns dels fets més importants de la història mundial del segle XX, des del racisme i l’apartheid al nazisme, passant per la independència d’Algèria, la problemàtica del Tibet i la Guerra Civil Espanyola. Un exercici reixit que permet al lector passejar la seva mirada per moments conflictius del nostre món, i que permet constatar que el futbol tant pot ser una eina de passivitat social com de rebel·lia.

De les onze biografies, és clar, només una és femenina. La biografia de Nettie Honeyball permet constatar que el futbol femení també existeix des de finals del segle XIX, però alhora permet de veure tot el munt d’entrebancs que van trobar per part de les autoritats i l’opinió publicada. Si el llibre vol acostar a la història a través de l’esport, aleshores en aquest aspecte mostra també clarament el paper secundari que la societat occidental ha reservat a la dona fins fa ben poc. I és que quan es parla de segregació de sexes i aquesta es dóna pràcticament per superada a la nostra societat, sembla estrany que pràcticament ningú es recordi del futbol i de l’esport en general, l’àmbit en què, molt probablement, la segregació de sexes es troba més extesa al món occidental, més acceptada i més ben valorada.

Tot plegat, doncs, al llibre de Xavier Carmaniu, Història amb pilotes, Meteora, 2010

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Història amb pilotes

  1. Xavier Carmaniu ha dit:

    Benvolgut Genís,
    moltes gràcies per fer-te ressò del meu llibre al teu blog i que destaquis el capítol del futbol femení, que com molt bé dius és la demostració que encara hi ha molt camí per fer en la igualtat entre gèneres.

    Una abraçada,
    Xavier

  2. Retroenllaç: Tweets that mention Història amb pilotes - Sapiens.cat -- Topsy.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s