Les dones a l'Afganistan

Com ja he indicat alguna altra vegada, la situació de les dones a l’Afganistan continua essent molt problemàtica. Per descomptat, en els territoris controlats pels talibans, però també en l’espai governamental. Així, la notícia recent d’una dona embarassada, vídua, que, acusada d’adulteri, va ser obligada a avortar, fuetejada i finalment afusellada pels talibans, no sembla ser més que el punt extrem d’una situació jurídica i real molt deteriorada.

Com especificava l’informe 2010 i referit a l’any 2009 d’Aministia Internacional que comentava fa uns dies,

Les dones i les nenes van continuar patint de manera generalitzada discriminació, violència en l’àmbit familiar i segrest i violació a mans d’individus armats. Van seguir sent víctimes de trata, utilitzades com a objecte de canvi per resoldre disputes i pagar deutes i obligades a contraure matrimoni, fins i tot sense haver complert l’edat mínima. En alguns casos, els talibans i altres grups armats van dirigir els seus atacs específicament contra dones i nenes.
Les defensores dels drets humans van continuar patint violència, assetjament, discriminació i intimidacions per part de les autoritats, així com dels talibans i d’altres
grups armats. L’abril de 2009, els talibans van assassinar Sitara Achekzai, secretària del Consell Provincial de Kandahar i destacada activista dels drets humans.

Novetats jurídiques
El govern va promulgar dues lleis relacionades amb les dones. Al març es va aprovar la Llei sobre l’Estatut Personal de la Comunitat Xiïta, que contenia diverses disposicions discriminatòries per a les dones xiïtes. Criticada per grups de dones afganeses i per la comunitat internacional, la Llei es reformar al juliol, però va conservar algunes disposicions discriminatòries. A l’agost, el president i el seu govern van aprovar la Llei d’Eliminació de la Violència contra les Dones, que tipificava com a delicte la violència contra les dones, inclosa la violència en l’àmbit familiar. Estava pendent la seva aprovació al Parlament.

Val la pena de destacar que, segons Human Rights Watch, la llei sobre les dones xiïtes que va ser reformada mantenia

molts articles regressius (…), fet que elimina els drets de les dones consagrats en la Constitució de l’Afganistan. La llei atorga al marit el dret a retirar la manutenció bàsica a la seva dona, incloent-hi els aliments, si ella es nega a obeir les seves exigències sexuals. Concedeix la tutela dels infants exclusivament als seus pares i avis. Requereix que les dones obtinguin el permís dels seus marits per treballar. També permet a un violador evitar eficaçment el judici pagant “diners de sang” a una dona que resultés ferida quan la van violar.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s