Cercs

Actualitzat el 17/1/2014

  • On? Cercs (Berguedà)
  • Què? Museu de les Mines de Cercs
  • Quan? de mitjans segle XIX a finals del segle XX
  • Alguna menció especial? Forma part del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya

A partir de la dècada de 1830 les màquines de vapor es van introduir progressivament a la indústria tèxtil catalana. Molt del carbó que les faria funcionar vindria d’Anglaterra. Però al mateix temps es va produir una recerca, quasi desesperada, de carbó a la pròpia Catalunya. Els resultats d’aquesta recerca no serien gaire espectaculars però tampoc serien negligibles.

L’activitat minera a Cercs està documentada des de mitjans segle XIX. El 1861 es va posar en funcionament la mina Sant Romà, però va ser a partir d’inicis del segle XX quan es va construir la colònia de Sant Corneli al seu peu, que va incloure tot de serveis per als seus habitants, com ara guarderia i escola, cantina, menjadors comunitaris o habitatges. L’objectiu era fixar un volum de mà d’obra estable i dedicada només a la mina, ja que històricament molts “miners” havien sigut també pagesos o ramaders i se n’anaven de la mina quan tenien altra feina.

L’empresa va tancar definitivament el 1989.

El museu actual permet penetrar a l’ “interior” de la Terra, primer en trenet i després a peu i proveïts del necessari casc, tot seguint una de les galeries de l’explotació minera, amb reconstruccions de les diverses formes de treball. Al seu exterior podreu visitar també l’habitatge obrer de la colònia, i en el museu hi ha tota mena d’informació sobre el carbó, la seva explotació i la vida al voltant seu:

El Museu de les Mines de Cercs, dedicat monogràficament al carbó, és un museu de tècnica i d’història i, al mateix temps, vol ser un centre d’interpretació per explicar i donar a conèixer les múltiples i estretes relacions entre aquest combustible fòssil i l’entorn geològic, paisatgístic, econòmic i humà de l’Alt Berguedà. Avui, l’activitat minera a la comarca del Berguedà ha desaparegut, per això el museu es defineix com un centre d’interpretació que relaciona la tècnica i la història (p.web del museu).

P1010702_cercs.JPG

Museu de les Mines de Cercs (foto GB)

A més, el museu també aporta informació i organitza visites a l’interesantíssim jaciment paleontològic de Fumanya, on podreu veure petjades de dinosaure. I a prop del Museu hi ha també l’embassament de la Baells i la central tèrmica de Cercs (que, amb la seva activitat ha condicionat tot el medi de la zona, tant des del punt de vista econòmic com, per la seva contaminació, mediambiental). Ambós llocs compten amb visites guiades i que permeten completar aquesta mirada al carbó i a les fonts d’energia en general.

Per saber-ne més i visitar el lloc:

A la web del Museu de les Mines de Cercs hi ha tota la informació necessària, a més a més d’una galeria de fotos, de videos i la possibilitat d’una visita virtual interactiva.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Cercs

  1. Puig ha dit:

    El de les Mines de Cercs és un gran museu. Vaig veure el Sota terra i va quedar molt bé. I també un Sàpiens de fa temps que hi va dedicar un article collonut

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s