La “legalitat” franquista, encara vigent

Llegia fa uns dies a l’Avui+El Punt que

El Tribunal d’Apel·lació de París va fer pública ahir la sentència que impedeix que la Federació Catalana de Rugbi sigui considerada oficialment membre fundadora de la Federació Internacional de Rugbi Amateur (FIRA) el 1934. Això impedeix la readmissió de l’organisme català en la federació internacional, que des del principi del procés va oposar-se als interessos catalans. De fet, els advocats de la FIRA i els de la federació espanyola van treballar plegats per evitar que Catalunya obtingués aquest reconeixement per via judicial. Un altre tribunal francès ja havia denegat en primera instància aquest reconeixement.

La sentència d’ahir del Tribunal d’Apel·lació diu que no s’ha provat que l’actual federació sigui la mateixa entitat que va ser dissolta el 1941. Segons el tribunal, la federació catalana que va participar en la fundació de la FIRA i l’actual són entitats diferents. Per arribar a aquesta conclusió es dóna per vàlida una llei franquista. Aquest és el punt més polèmic de la resolució i el que permetria a la federació i a les entitats que li donen suport –la secretaria general de l’Esport i la Unió de Federacions Catalanes (UFEC)– recórrer contra la sentència al Tribunal Europeu dels Drets Humans. El president de la federació, Ignasi Planas, podria fer dilluns una valoració de la sentència i avançar si encara hi ha possibilitats de continuar litigant.

Una notícia com aquesta, més enllà que un vulgui o no vulgui seleccions catalanes, hauria de preocupar tots els demòcrates de Catalunya, d’Espanya o d’on sigui. Perquè vol dir que la “legalitat” franquista, imposada per la força de les armes, continua tenint la seva vigència fins i tot a nivell internacional.

Ja es veu, però, que a molts això no els preocupa gens ni mica.

Sobre la història del rugbi català podeu llegir el post de Ferran Vital.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a La “legalitat” franquista, encara vigent

  1. Ferran Vital ha dit:

    Gràcies Genís!

    Altrament aquesta sentència ja era més que previsible. De fet, no és la primera sentència (ni desgraciadament serà l’última) ja que l’UFEC i la FCR han recorregut (i recorreràn) a totes les sentències que donin la raó al bàndol dels violents, assasins i traïdors.

    Com ja vaig dir, Espanya és molt potent dins el COI, i l’ombra de Samaranch (qui ho deixà todo atado y bien atado, también) són rivals massa potents. La FIRA sap perfectament qui té la raó en aquests cas, així com també ho sap la justícia ordinària francesa, però tenen por de les repressàlies Espanyoles (boicots, polèmica…). Així de maco està el tema.

  2. Retroenllaç: Twitted by helenaherting

  3. Retroenllaç: Twitted by rosaluxemburg76

  4. Retroenllaç: Twitted by oriolcortacans

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s