"El Gran dia de Girona" i la III Festa Napoleònica

Ahir dimarts, l’enorme oli “El Gran dia de Girona”, de Ramon Martí i Alsina, va arribar a Girona per a ser instal·lat definitivament a  la seu de la Generalitat.

A més, segons s’ha informat

el proper divendres es convocarà a tots els mitjans de comunicació a una roda de premsa per presentar l’exposició “Ramon Martí Alsina. El gran dia de Girona. Anatomia d’un quadre” organitzada pel Museu d’Art de Girona i, al mateix temps, poder veure els treballs que s’han realitzat i explicar els que es faran a partir d’ara fins a la seva instal·lació definitiva.

L’obra, que és propietat del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), estarà en exposició permanent a l’Auditori Josep Irla de l’edifici de la Generalitat gràcies a un conveni de col·laboració signat entre el departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, Caixa de Girona i el MNAC.

Arran d’aquesta instal·lació s’ha preparat una exposició retrospectiva sobre el pintor Ramon Martí i Alsina, que s’obrirà el 23 d’octubre de 2010 i que tindrà per seus el mateix auditori Josep Irla de la seu de la Generalitat, l’àmbit 3 del Museu d’Art de Girona i el saló de plens de la Diputació de Girona, on es faran visitar guiades per gaudir d’una altra obra de Martí i Alsina: “Les heroïnes de Santa Bàrbara”. En el marc de l’exposició també es farà una visita als escenaris dels setges de Girona (3/10 /2010) i una conferència, pronunciada  per Jaume Sobrequés (19/11/2010). L’exposició ha estat comissariada per M. Lluïsa Faxedas, professora d’història de l’art de la Universitat de Girona, i comptarà amb un catàleg en el qual he tingut el gust de col·laborar amb una anàlisi dels fets reals que retrata el quadre: l’enorme assalt d’infanteria que van realitzar els francesos el 19 de setembre de 1809 i que va fracassar.

Cal recordar, també, que aquest proper cap de setmana es realitza a Girona la III Festa Napoleònica “Reviu els setges napoleònics” amb un ampli programa d’activitats que inclou des d’escenes de lluita a oficis artesans, xerrades històriques, ruquets i carruatges, un campament i un hospital, i una rendició de l’exèrcit francès que hagués agradat molt a les tropes gironines de l’època. Podeu consultar totes aquestes activitats aquí.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s