Memòria de la Guerra del Francès (1): La Bisbal, setembre de 1810 (i desembre de 1808)

Quan Napoleó va envair la Península Ibèrica amb l’objectiu d’emparar-se de Portugal i d’Espanya (i dels seus imperis), les comarques gironines es van trobar en el camí de la invasió cap al Sud. Però les constants dificultats que es va trobar l’invasor per controlar el camí ral van fer que busqués alternatives al transport d’homes i materials per terra. El transport a mar obert era molt difícil, atesa la presència de la marina britànica, i, per tant, es va buscar de promocionar el transport de cabotatge i protegir-lo a través de posicions fortificades.

La Bisbal_plaça del castell.jpg

El castell-palau, centre de la Bisbal. Aquí en dia de mercat (foto GB)

Per impedir-ho, la marina britànica i l’exèrcit espanyol van preparar un pla agosarat: ocupar les Illes Medes. A aquest objectiu va respondre la singular ìncursió que el general O’Donnell va fer a La Bisbal el setembre de 1810: les seves tropes, amb la col·laboració de sometents locals, van encerclar la població i van fer rendir la guarnició francesa que s’havia refugiat al castell-palau. Mentre, altres poblacions, com Palafrugell, Palamós i Calonge, també eren ocupades. Malgrat que l’objectiu fonamental -prendre les Medes- no es a aconseguir (s’assoliria l’any següent), l’acció li va merèixer a O’Donnell el títol de comte de La Bisbal i va passar a formar part de les “gestes” de la guerra.

Un altre fet, ocorregut també a La Bisbal el desembre de 1808, no va merèixer, en canvi, elogis tant entusiastes. Quan Roses va caure en poder de Saint-Cyr, les tropes franceses van penetrar a l’Empordà i, al cap de pocs dies, amenaçaven La Bisbal. Les poques tropes que hi havia es van retirar i alguns bisbalencs van decidir parlamentar amb l’invasor i intentar satisfer les seves exigències. Així, la vila va haver de proporcionar subministraments al francès però es va salvar del saqueig. Les autoritats superiors van criticar agrament l’actitud dels bisbalencs i, quan els francesos es van retirar, un impost important va recaure sobre La Bisbal i rodalia.

La Bisbal_Bartomeu Ribó.jpg

Bartomeu Ribó va representar O'Donnell i les seves tropes encerclant els francesos al castell-palau (foto: ajuntament de La Bisbal)

La Bisbal_plaça del castell_02.jpg

El castell-palau (foto GB)

No cal que us digui quina de les dues accions va triar el pintor Bartomeu Ribó quan el 1890 va decidir inmortalitzar en la pintura la contribució bisbalenca a la Guerra del Francès. Ribó va triar, és clar, l’acció d’O’Donnell, dins de la tradició de resaltar els actes d’oposició als francesos. Fixeu-vos en l’interès de Ribó a destacar la contribució del poble a l’acció, amb els homes de primer pla a la vostra dreta.

Avui, i com es pot veure a la foto del costat, la perspectiva pintada per Ribó encara es pot veure, si bé hi ha un arbre que ens posa alguna dificultat.

Bibliografia: Genís Barnosell, coord. La Guerra del Francès a les comarques gironines, Girona: Diputació, 2010, pp.50-52 (Pablo de la Fuente explica el tema del corredor marítim i el sentit de l’acció de La Bisbal), 53 (cita de l’obra de Josep M Ferrer, “La Bisbal en la invasión francesa de 1808” -una perspectiva apologètica de la incursió) i 205 (la pintura).

Avui el castell-palau ha estat restaurat, té una interessant visita guiada i és on podreu veure l’exposició itinerant “La Guerra del Francès a les comarques gironines” (10 de setembre a 10 d’octubre de 2010).

La Bisbal_castell.jpg

El castell-palau de La Bisbal (foto GB)

 

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s