El retorn de la Girona que no volia ser napoleònica

Amb èxit de públic i reconstruccions històriques reixides s’ha celebrat aquest cap de setmana, 18 i 19 de setembre, la III Festa de la Girona Napoleònica -coincidint amb l’aniversari del “Gran Dia de Girona” (el 19 de setembre de 1809).

El plat fort dels dos dies ha estat la recreació al Barri Vell d’escenes de l’assalt francès que es va produir aquell llunyà 19 de setembre. La recreació, feta el dissabte, ha inclòs des de vivències quotidianes d’un campament militar, a la incripció de reclutes i, evidentment, escenes del “gran dia”, amb un seguit d’actes que no es van acabar fins al vespre. Segons ha explicat el Diari de Girona

A les 11 del matí es va obrir el campament als Jardins de la Francesa i Alemanys amb visites a les escenes quotidianes del campament, xerrades i instrucció, entre d’altres. A la una del migida, va tenir lloc la desfilada per la ciutat i salves d’honors fins que a les quatre de la tarda es va tornar a obrir el campament. A les sis de la tarda va tenir lloc la recreació històrica dels setges gironins a través de sis escenes per tot el Barri Vell i el dia va acabar a les deu de la nit a la Plaça Independència amb cançons de taverna a càrrec del grup Terral.

Cal destacar la participació del grup de reconstrucció històrica Miquelets de Girona i la seva bona tasca d’evocar la Girona de fa 200 anys -circular dos dies vestits d’època amb un fusell de cap a cinc quilos i carregar-lo i disparar-lo no és tasca fàcil!.

Al llarg del dissabte i del diumenge es van poder seguir xerrades històriques sobre els setges, pujar a carruatges de cavalls, seguir la visita teatralitzada “Napoleó tenia més de 100 soldats”, o veure els estris i el funcionament d’oficis manuals avui desapareguts -fent, així una aproximació prou completa a una època ben diferent de la nostra.

Per acabar, les tropes estrafolàries del general Bum-Bum van posar el toc d’humor amb un parell d’espectacles familiars i per a infants reixit i divertit -l’un d’ells basat en la cançó “Ai mare aneu a missa”.

En definitiva, la jornada va permetre recuperar per un parell de dies l’ambient de fa 200 anys, i tornar a passejar per Girona les banderes d’Ultònia i Miquelets, a més de les “heroïnes” de Santa Bàrbara -ara, per sort, en un ambient lúdic i festiu ben diferent de les tràgiques circumstàncies de fa 200 anys. I és que, com deia el general Bum-Bum als infants i als grans que el volguessin escoltar “El món seria molt millor /si les guerres fossin de cartró”

 

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s