"La Guerra del Francès a les comarques gironines" al TN comarques (i revista de premsa)

L’emissió per TV3 d’una notícia sobre l’exposició itinerant “La Guerra del Francès a les comarques gironines”, que us vaig anunciar dies enrera, va tenir lloc ahir dijous al TN comarques de TV3, en la seva edició de les comarques gironines. La gravació l’havíem fet fa uns dies a La Bisbal d’Empordà, que és on es troba ara l’exposició (per veure el video, clica aquí; el reportatge es troba entre els minuts 06:17 i 08:08)

La cruesa de la guerra, la importància del camí ral i de les fortaleses que el protegien (i, per tant, de la guerra de setges), o l’important paper de la marina britànica a la zona, són aspectes de l’exposició que la notícia destaca.

I a la premsa o a la xarxa: Jordi Camps a l’Avui+El Punt; Daniel Bonaventura a Diari de Girona; Vilaweb; L’actualitat del Baix Montseny; Info Figueres; Teleprensa; Diputació de Girona; totbisbal;

Daniel Bonaventura: les mil batalles de la Guerra del Francès:

Pagesos, sabaters, flequers i tota mena d’artesans van lluitar sense preparació ni equip, com posseïts, contra el modern exèrcit regular francès, en una guerra que no es pot analitzar des del punt de vista reduccionista de l’enfrontament entre els imperis francès i espanyol, entre altres aspectes perquè l’Exèrcit espanyol va fer un paper, segons els historiadors, com a mínim lamentable, arribant fins l’extrem d’abandonar Catalunya a la seva sort, com va passar al setge de Tarragona. La complexitat d’elements que van intervenir en l’anomenada Guerra del Francès (1808-1814) s’analitza en una nova exposició que centra l’atenció en els fets històrics de les comarques gironines, víctimes d’un xoc que, sobre el terreny, van patir les crueltats pròpies de la guerra de guerrilles.

A propòsit del dos-cents aniversari d’aquells fets històrics, i amb l’objectiu d’aprofundir en el seu origen i conseqüències, el Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona ha organitzat l’exposició La Guerra del francès a les comarques gironines, que quedarà inaugurada demà, a les vuit del vespre, al castell de la Bisbal, escenari de crues batalles a la plana empordanesa.

L’exposició es podrà visitar a la Bisbal fins al 10 d’octubre, per iniciar després una itinerància d’un parell d’anys que la portarà a Banyoles, Begur, Besalú, Calonge, Figueres, Girona, Hostalric, Olot, Palafrugell, Pals, Roses, Santa Coloma de Farners, Torroella de Montgrí i Tossa de Mar.

Segons explica al seu bloc l’historiador i professor de la UdG Genís Barnosell, comissari de la mostra, aquesta va acompanyada d’un complet llibre-catàleg que vol ser un estat de la qüestió sobre el tema, i que presenta les noves investigacions que s’estan fent.

Els esforços que cada territori va realitzar per aturar la invasió són analitzats en uns estudis que aporten noves dades fruit de les últimes recerques històriques.

Vilaweb:

Inauguren una exposició sobre la guerra del francès a les comarques gironines

Es pot visitar al castell fins al 10 d’octubre

La Guerra del francès a les comarques gironines (1808-1814) és una mostra itinerant que reconstrueix el conflicte comarca a comarca i també de forma temàtica. El primer indret de la demarcació que visita és la capital del Baix Empordà. Es pot veure al castell fins al 10 d’octubre i era inaugurada divendres pel seu comissari i historiador, el vergelità Genís Barnosell, pel diputat provincial de Cultura, Roger Zamorano, i per l’alcalde de la Bisbal, Lluís Sais, acompanyat de la regidora de Cultura, Núria Anglada. Barnosell feia una visita guiada als assistents.

Barnosell destacava que la guerra del francès havia estat molt complexa, i que s’havia procurat ensenyar aquesta diversitat ideològica a través de documentació, fotografies, pintures, il·lustracions i gràfics, entre altres. Zamorano explicava que s’havia treballat quasi dos anys des del Patronat Francesc Eiximenis amb la intenció d’aprofundir “i no de fer una exposició tipus”, explicava, i d’ensenyar la realitat de la guerra de forma equilibrada entre el rigor històric i l’esperit de divulgació. Sais afegia que l’exposició és “la cirereta” de la commemoració dels 200 anys duta a terme a l’abril amb una representació i una fira de caràcter històric. També apuntava “que haurem de treballar amb les escoles perquè vinguin a veure-la, perquè el que fa és enriquir-nos i donar-nos més valor”. El llibre-catàleg, que vol ser un estat de la qüestió, es pot adquirir per 18 euros i és una síntesi feta per 14 historiadors.

La mostra també preveu visitar enguany les poblacions de Banyoles, Begur, Besalú, Calonge, l’Escala, Figueres, Girona, Hostalric, Olot, Palafrugell, Pals, Roses, Santa Coloma de Farners, Torroella de Montgrí i Tossa de Mar.

Diputació de Girona (reproduït també a Teleprensa):

El Patronat Francesc Eiximenis organitza una exposició itinerant sobre la Guerra del Francès a les comarques gironines

09/09/2010. L’exposició “La Guerra del Francès a les comarques gironines” ha estat promoguda pel Patronat Francesc Eiximenis amb l’objectiu d’incentivar els investigadors a recompondre els fets ocorreguts durant la Guerra del Francès, coincidint amb la commemoració del seu bicentenari.

L’encàrrec de l’organització de la mostra va sorgir dels diferents centres d’estudi de les comarques gironines, a redós del Patronat Francesc Eiximenis, els quals han col·laborat en donar sentit al projecte i, en conseqüència, a donar-li una dimensió clarament territorial.

Per això el professor d’història contemporània de la UdG, Genís Barnosell, comissari de la mostra, ha comptat amb la col·laboració de molts historiadors que, des de diferents àmbits i amb diferents visions, han fet una completa reconstrucció de la Guerra del Francès a les comarques gironines.

L’objectiu del projecte ha estat fer una aportació a la divulgació i la recerca local, i s’ha plantejat com una exposició itinerant que al llarg d’aquest any farà parada a Banyoles, Begur, la Bisbal d’Empordà, Calonge, l’Escala, Figueres, Girona, Hostalric, Olot, Palafrugell, Pals, Roses, Santa Coloma de Farners, Torroella de Montgrí i Tossa de Mar.

La inauguració de la primera mostra tindrà lloc el divendres 10 de setembre a les 20 h, al castell-palau de la Bisbal, on es podrà visitar fins al 10 d’octubre.

L’exposició
“La Guerra del Francès a les comarques gironines” es divideix en dues grans àrees temàtiques: 1) la Guerra del Francès comarca a comarca i 2) la Guerra del Francès tema a tema.

Genís Barnosell ha estat el coordionador del projecte, i han col·laborat amb ell tot un conjunt d’historiadors: Pablo de la Fuente, Francesc Xavier Morales, Rosa Congost, Enric Saguer, Maties Ramisa, Joan López, Jordi Bohigas, Lluís Roura, Albert Pons, Lluís Serrano, Lluís Maria de Puig, Maria Lluïsa Faxedas i Toni Dorca.

L’exposició ofereix una mirada polièdrica i plena de matisos de la Guerra del Francès ja que, tal com s’explica en el pròleg del catàleg, aquest esdeveniment “no pot limitar-se exclusivament a l’enfrontament militar entre la monarquia espanyola i l’imperi francès” sinó que cal també valorar la importància que a Catalunya va tenir en el desenvolupament dels fets “la iniciativa popular”. “La guerra, la va protagonitzar la societat catalana a través de les més diverses formes de resistència, i en especial de la guerrilla, l’actuació de la qual va arribar al punt de fer que els francesos consideressin Catalunya un dels llocs on van trobar una oposició més aferrissada”, explica l’autor del pròleg, Josep Fontana.

L’exposició es composa d’imatges, de fotografies, d’obres pictòriques, d’il·lustracions, de gràfics, de documents antics… de tot un conjunt d’elements que reforcen la idea que Fontana apunta en el pròleg d’”aprofundir en la mirada local per comprendre l’abast i la magnitud d’aquesta guerra”.

En conjunt, tal com evidencia el vicepresident de la Diputació i diputat de Cultura Roger Zamorano, l’exposició “ha aconseguit el difícil equilibri entre el rigor historicista i l’afany divulgatiu”.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Exposicions i guions, Televisió i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s