Benvinguts al Neolític (1)

Una esplèndida perspectiva sobre els orígens de l’agricultura i els canvis socials associats a ella (especialment al Proper Orient però també una mica arreu del món) és el que ens ofereix l’exposició “Neolític, de nòmades a sedentaris”, organitzada per La Caixa i comissariada per Lluís Batista i Eudald Carbonell (IPHES). L’exposició, que va iniciar la seva itinerància a Burgos el 2005 arriba ara a Girona, que és on he tingut l’ocasió de veure-la.

Després d’una introducció al Mesolític (ara fa 13.000-11.000 anys) i que és el període anterior al Neolític, l’exposició presenta el neixement de l’agricultura i la ramaderia, la vida alsprimers poblats, i dues innovacions fonamentals: la ceràmica i l’escriptura. A través de recreacions de vida quotidiana i de reproduccions de tota mena d’estris, l’exposició acosta a un públic ampli conceptes i llocs tant desconeguts per a aquest públic com el Neolític pre-ceràmic, Qatal Hüyück o l’escriptura cuneïforme.

Especialment destacable és la reproducció d’una cabana de Jericó, considerada la ciutat més antiga de la terra, i on es troben evidències de pràctiques agrícoles en un període tant reculat com ara fa 11.000 anys:

L’hàbitat domèstic se centra en construccions circulars semiexcavades construïdes de forma generalitzada en tàpia. Les construccions de tipus monumental, com la torre de Jericó, constitueixen els primers assajos de treballs col·lectius, i mostren l’existència d’una organització comunitària de les activitats del poblat.

Especialment interessant m’ha semblat també la reproducció de diferents atuells de ceràmica i la recreació d’una escena de regateig amb la presència d’un escriba -no exempta d’ironia- per il·lustrar el lligam de l’escriptura amb les activitats comercials.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s