La sentència del TC i Lluís Llach, a L'Avenç del setembre

El número de setembre de L’Avenç ha tingut com a temes fonamentals la sentència del TC sobre l’Estatut de Catalunya i una llarga entrevista amb Lluís Llach.

Pel que fa a la sentència del TC (per cert, vegeu-la íntegra aquí i el que en destaca un medi de comunicació públic com RTVE) (i aquí a la pàgina web del TC d’Espanya), en l’editorial, la revista afirma que

el més greu de tot és al concepció política que hi ha al darrere de la sentència (…) [que] nega, i eventualment posa fi, al pacte constitucional del 1978 amb el seu reconeixement de les “nacionalitats i regions” d’Espanya. Ara, en canvi, el TC afirma “no conocer otra nación” que l’Espanya de matriu castellana (…) No pot sorprendre ningú, per tant, que la resposta popular catalana, expressada en la massiva manifestació del 10 de juliol, estés tenyida d’independentisme

En una espècie de manifest, personalitats de la vida cultural i acadèmica catalana com Josep M. Bricall, Josep M. Castellet, Salvador Giner, Jordi Nadal, Antoni Serra Ramoneda afirmen que

cal ser coratjós i reconèixer que l’acord polític de 1978 s’ha desgastat d’una manera molt notable

Davant d’aquesta situació es pregunten si

¿Es poden explorar camins nous i produir un model de convivència que integri el reconeixement de la plurinacionalitat i una dinàmica federal? (…) Esgotades avui les virtualitats [de l’estat de les autonomies], hi ha qui estigui disposat a treballar per a una alternativa innovadora?

Finalment, Albert Fabà considera que des d’un punt de vista del règim lingüístic català, la sentència, tot i ser un “nyap” que “ha passat per diverses mans”, suposa un “torpede en plena línia de flotació de la interpretació que fins ara s’havia fet, a Catalunya”  sobre la definició del català com a llengua pròpia.

En la llarga entrevista amb Lluís Llach, es fa un bon repàs de la seva trajectòria artística. Alhora el cantant fa un bon repàs de l’actualitat, judica el paper dels diferents partits polítics i conclou que l’únic camí per a Catalunya és la independència.

La revista també parla d’Ildefons Cerdà i la cultura urbanística barcelonina de mitjan segle XIX, de Josep Benet i del PSUC, i podeu veure tot l’índex aquí (per qüestions d’espai aquest mes no ha inclòs la meva habitual ressenya de llibres d’història, però la trobareu sens falta en el número que ve).

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s