Benvinguts al Neolític!: Gavà i Banyoles

Actualitzat el 16/01/2014

  • On? Gavà (Baix Llobregat) i Banyoles (Pla de l’Estany)
  • Què? una mina prehistòrica (Gavà) i un poblat lacustre (Banyoles)
  • Quan? Neolític (fa 6.000 – 7.000 anys)
  • Alguna menció especial? Dos jaciments neolítics excepcionalment ben conservats

El Neolític és el període històric que va veure néixer l’agricultura i la ramaderia, la vida als primers poblats, i dues innovacions tant fonamentals com  la ceràmica i l’escriptura, i es va iniciar ara fa uns 11.000 anys al Proper Orient.

A Catalunya, la seva cronologia és molt més tardana, i es pot situar el seu inici ara fa 6.000 – 7000 anys. Tanmateix, hi tenim dos jaciments excepcionals. L’un és el de les mines prehistòriques de Gavà, unes mines on ara fa 6.000 anys es a començar a extreure un mineral verd anomenat variscita que es feia servir per fer joies. La seva explotació va durar uns 1.000 anys i ara es poden visitar en el marc del Parc Arqueològic de les Mines de Gavà.

P1060808.JPG

Parc Arqueològic Mines de Gavà – exterior (foto GB)

Que l’economia de tota una comunitat es fonamentés en l’extracció d’un mineral que tenia només un ús simbòlic i que calia intercanviar per altres béns de consum directe demostra a bastament la complexitat d’aquestes comunitats neolítiques, molt allunyades de la simple lluita per la supervivència.

P1110123.JPG

Reproducció d’una de les cabanes del Parc de la Draga, Banyoles (Foto GB)

L’altre jaciment que cal visitar és el de la Draga de Banyoles, un jaciment d’ambient lacustre -o sigui, situat vora un llac- on, gràcies a unes excepcionals condicions de conservació, es troben instruments de fusta i restes de les cabanes, també de fusta i joncs, que formaven el poblat. Constitueix, així, una aproximació excepcional a les eines i la forma de vida d’una comunitat neolítica de fa 7.000 anys. Algunes cabanes han estat reconstruïdes i això permet fer-se perfectament la idea de com es vivia a l’època.

En ambdós llocs es fan tota mena d’activitats per a tota mena de públic. O sigui: no us ho perdeu.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s