El sincrotó Alba, la biotecnologia i els bandolers, junts?

El sincrotó Alba, la biotecnologia d’aplicació a l’agricultura i l’alimentació, l’estat de la recerca històrica sobre bandolerisme a Catalunya, la teledetecció en metereologia i la ciència aplicada a l’esport, emplenen de contingut el número 17 de la Revista Ictineus, publicada pel Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, ara disponible per internet aquí.

El text dels bandolers he tingut el gust d’escriure’l jo i s’hi fa una repassada del tema des del bandolerisme clàssic del segle XVII als maquis, titllats de bandolers pel franquisme, passant pels carlins del segle XIX. Per estudiar aquest tema, hi comento,

s’han hagut de deixar de banda les llegendes dites populars, que solen ser molt posteriors als fets i que ens presenten els bandolers com si fossin Robin Hood. I, en segon lloc, s’ha hagut de buscar i contrastar informació en els arxius més diversos: dels dels arxius dels que perseguien bandolers, als de les cases nobles que els finançaven o als dietaris populars que ens expliquen com la població civil sofria a les seves mans o els protegia. I és que, tot sovint, la diversitat de la realitat supera de molt la de la ficció.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s