Soldats amb rostre, soldats sense rostre

A diferència dels diaris espanyols, els diaris dels EUA tenen la guerra de l’Afghanistan com a tema gairebé diari de publicació. No només les opinions dels polítics, dels governants o la gran estratègia, sinó que també estan preocupats, i molt, per la vida quotidiana del seus soldats. Així, el New York Times publicava un reportatge sobre les dones marines.

Es tracta d’una operació per aconseguir apropar-se a les dones afghaneses, objectiu impossible per als marines masculins. Seguint aquesta experiència, el diari publica fotos de les marines als poblets afghanesos compartint moments amb els vilatans i, sobretot, amb les dones.

La publicació de fotos de marines als diaris nord-americans no és cap fet rar. Més aviat al contrari: hi sovintegen les fotografies que pretenen recollir la vida dels marines als països en guerra. No només s’hi recullen fotografies, sovint se’ls identifica: noms, unitats, a vegades llocs de procedència i tot. Són soldats amb rostre, no només amb una missió sinó amb una vida, amb anhels, patiments, esperances…

Les fotografies de tropes afghaneses són molt més escasses. I són anònimes: no hi ha noms, no hi ha vides rera de les imatges eixutes dels combatents.

Dues mirades ben diferents, doncs, sobre combatents que són aliats. Però és que els soldats lluiten potser en la mateixa guerra però no de la mateixa manera. Aquesta fotografia del reportatge de les marines és ben explícit. Les marines vesteixen l’uniforme de combat americà estàndard amb cascs amb suport per a elements de visió nocturna i armilles antibala, mentre que cap d’aquests dos elements és vestit pel soldat afghanès de la la seva esquerra. A més, les marines porten fusells M4 en versions prou més sofisticades que l’estàndard M16 del soldat afghanès.

Potser, després de tot, guerres prou diferents.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s