Indis de Nord-Amèrica (1)

En entrar al National Museum of American Indian (com vaig fer fa un temps a la seu de Nova York) tens la sensació d’entrar finalment una mica en contacte amb aquests pobles que massa sovint coneixem només a través de les imatges extraordinàriament distorsionades que ens ha llegat el cinema americà. Lluny de tractar-se d’uns pobles semblants entre ells, ens adonem de la multiplicitat d’històries, de tradicions, de formes de vida i de creences. Des dels iroquesos, que van entrar en contacte amb l’home blanc al segle XVI, als eskimo o inuit que ho van fer a mitjan segle XVIII, passant pels indis de les praderies, que són els que poblen el nostre imaginari en forma de tribus que assaltaven els forts, una història complexa i dramàtica apareix davant nostre, no apta per a simplificacions fàcils.

Avui el museu compta amb una esplèndida pàgina web, amb un bon grapat d’exposicions virtuals, que us convido a visitar, començant, per exemple, per aquesta sobre els pobles de la costa del Pacific Nord.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s