70 anys de l'afusellament de Lluís Companys

El 13 d’agost del 1940 fou detingut el meu marit per les forces d’ocupació, allí a La Baule-les Pins (Loire Atlantique). Amb el dret d’asil que les autoritats franceses ens havien acordat, heus ací com fou feta la detenció.

Dos homes vestits en civil i quatre amb uniforme de soldats alemanys (a més, no parlaven altra llengua que l’alemanya) doncs entraren a la casa amb les metralletes a la mà. I apuntant al meu marit i a mi mateixa, ens van fer un registre personal… Quan van constatar que al damunt no hi portàvem res, llavors van posar tota la casa en renou i tot ho deixaren cap-girat; per fi trobaren dintre un calaix el nostre capital, doncs 70.000 francs; llavors ja començaren d’estar contents de la troballa; seguit s’ho posaren a la butxaca, també s’emportaren tots els documents que trobaren, inclús les nostres cartes d’identitat i els passaports diplomàtics, com també entre els papers hi havia títols com el d’advocat i d’altres, que el meu marit volia conservar.

Amb tot això, els soldats apuntant el meu marit, sentat en una cadira, i jo tenia que conduir els dos homes en civil, dient-los on estaven les coses, però sempre sentint un revòlver que m’apoiaven a l’esquena, doncs no es van endur els pocs mobles que hi havia a la caseta perquè estava llogada aixís: amoblada. Acabada l’operació, els quatre soldats s’emportaren custodiat el president de Catalunya! Comprenguin el meu estat d’ànim dels moments, i sola, amb 10 cèntims que portava en una butxaca, gràcies a unes persones humanes que van sostenir-me.

Amb aquestes paraules, Carme Ballester, vídua de Lluís Companys, relatava el 1969 la detenció del President per part de la Gestapo en uns documents fets públics recentment. Una detenció que culminaria amb la seva extradició a Espanya i posterior afusellament un 15 d’octubre de 1940, ara fa quaranta anys.

Els fets es commemoren amb diversos actes a tot Catalunya i al Museu Memorial de l’Exili de La Jonquera, amb una conferència de la professora Anna Sallés (UAB), el 16 d’octubre a les 18:00h:

A mitjan d’octubre d’enguany es compleixen setanta anys de l’afusellament del president de la Generalitat republicana, Lluís Companys, per part de la dictadura franquista. Mitjançant una persecució implacable d’agents feixistes espanyols que actuaven dins de França, amb l’ajuda de la Gestapo i del Govern de Vichy, Lluís Companys fou capturat i extraditat a l’Espanya franquista. Després de ser sotmès a tortures i a un judici il·legal, fou condemnat a mort i, finalment, executat a Montjuic el 15 d’octubre de 1940. Arran d’aquests tràgics successos, que van suposar l’únic assassinat d’un president elegit democràticament durant el període de la Segona Guerra Mundial, el MUME ha organitzat un acte commemoratiu que tindrà lloc el dissabte 16 d’octubre a les 18h. D’una banda, la professora d’Història contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, Anna Sallés, impartirà la conferència “Companys. Nacionalista?” i, de l’altra, després de la conferència, l’Orfeó Jonquerenc, sota la direcció de Quim Mandado, interpretarà un breu repertori d’homenatge.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a 70 anys de l'afusellament de Lluís Companys

  1. Retroenllaç: Lluís Companys (1882-1940): breu assaig de biografia i de memòria històrica | Història! Bloc de Genís Barnosell

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s