En la mort de Joan Solà

La Universitat de Girona s’ha afegit al condol general per la mort del lingüista i filòleg Joan Solà i n’ha destacat les seves virtuts.

La Universitat de Girona expressa el seu sentiment per la pèrdua del filòleg i lingüista Joan Solà, catedràtic emèrit de Llengua catalana de la Universitat de Barcelona i vicepresident de l’Institut d’Estudis Catalans.

El professor Solà, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes l’any 2009, representa un tipus d’intel·lectual compromès amb el país, amb la seva llengua i la seva cultura, que, més enllà de la seva pràctica docent i investigadora, ha treballat per a la dignitat de la nació catalana i dels seus trets definitoris.

Ha estat, a més, un amic de la UdG, a través de les seves intervencions en seminaris, congressos i debats a l’entorn de la llengua catalana, la seva història i el seu present, en un marc de col·laboració intensa amb els nuclis d’investigació en humanitats de la nostra institució.

En uns moments delicats per a la supervivència de la llengua, en uns moments en què cal lluitar “per tenir una llengua rica que pugui anar al costat de les altres en igualtat de condicions”, tal com ell mateix va afirmar al Parlament de Catalunya, la figura de Joan Solà emergeix com un referent de responsabilitat que les Universitats hem d’assumir com a propi i necessari.

Des de les seves primeres publicacions sobre sintaxi fins a la seva darrera classe, aquest mes de juny, passant per la magna obra de la Gramàtica del Català Contemporani i per la seva imprescindible tasca de divulgació entre la ciutadania, el professor Solà mereix tot el nostre respecte i consideració. Ens queda el seu llegat intel·lectual i el seu mestratge com a fars per a futures navegacions.

També ho ha fet la revista en què col·laboro mensualment, L’Avenç:

L’AVENÇ se suma a les manifestacions de condol per la desaparició del filòleg i lingüista Joan Solà, mort aquesta nit als 70 anys, a causa d’un càncer. Solà ha estat un referent del món acadèmic i un intel·lectual compromès amb la realitat catalana, particularment pel que fa a la normalització de la llengua i la denúncia de la seva situació de subordinació. El seu magisteri a la universitat, la seva labor d’investigació i la seva voluntat divulgativa a través de la col·laboració en els mitjans de comunicació o de la publicació de llibres com Plantem cara (La Magrana, 2009) marquen la seva encomiable trajectòria.

L’Avenç, a més, ha posat en obert l’entrevista que va fer a Joan Solà al seu número 281.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s