El gran dia de Girona: apunts d’una visita a l’exposició

Amb les fires de Girona s’ha instal·lat a la seu de la Generalitat d’aquesta ciutat l’original del quadre de Ramon Martí Alsina “El gran dia de Girona” i al Museu d’Art una exposició amb esboços tant d’aqeust quadre com del quadre del mateix autor “La Companyia de Santa Bàrbara” (del qual parlarem d’aquí a uns dies). Per descomptat, he aprofitat aquests dies per anar-ho a veure.

En aquests temps nostres en què tot sembla que va massa depressa, el que penso que crida més l’atenció de l’observació d’aquestes exposicions és l’enorme quantitat de treball i de talent que Ramon Martí i Alsina va invertir en aquests quadres. Almenys 11 esboços (a banda d’altres materials d’estudi), alguns de tamany prou notable (de més de dos metres d’ample), va elaborar el pintor abans de treballar en l’original, que té gairebé 60 metres quadrats.  D’aquests esboços se’n poden contemplar 8 en l’exposició, i mostren una certa evolució en la manera de concebre el quadre, fins a l’original final. Igualment, en l’exposició es poden admirar materials de treball del quadre de La Companyia de Santa Bàrbara, un quadre estretament relacionat amb “El gran dia”. D’una manera o d’una altra, queda clar que la dedicació del pintor a la seva obra fou excepcional.

I què es pot dir de l quadre gran sinó que és superb i impressionant? Les figures a mida natural, la serenitat dels rostres, la convicció en la defensa, el dolor dels ferits, l’escenari sobrehumà d’un poble de Girona a recer de la seva catedral… fan entrar l’espectador en la lògica de l’artista i gairebé, gairebé, et fan oblidar que allò no és la realitat, sinó una imatge idealitzada d’ella pensada precisament per emocionar, per convèncer i per evitar que la raó analitzi els fets de veritat!

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s