La Sagrada família, Barcelona i el Papa

Avui el Papa ha estat a Barcelona per fer la dedicació de la Sagrada Família, després de passar per Santiago de Compostela.

Benet XVI ha conclòs la part de la cerimònia que consistia exclusivament en dedicar el temple. D’aquesta manera, la Sagrada Família ja s’ha convertit en basílica. Ha estat un procés llarg, que ha començat amb el cant de les lletanies dels sants relacionats amb Catalunya i el propi temple. Tot seguit, el sant pare ha fet la pregària de dedicació i la unció de l’altar i parets del temple. És un procés que ha consistit en untar el temple amb crisma, que és oli barrejat amb bàlsam consagrat pel bisbe el Dijous Sant. Un cop la Sagrada Família ha estat ungida vol dir que està dedicada completament i per sempre al culte cristià. Es coneix com a basílica una església important per la seva antiguitat, extensió o magnificència, en imitació de les tretze esglésies de Roma, set majors i sis menors, que es consideren com les primeres de la cristiandat en categoria i que gaudeixen de diversos privilegis (El Punt+Avui)

Cadascú haurà rebut el Papa segons les seves conviccions o creences (o no-creences), però com a mínim la seva visita haurà servit per a tornar a parlar en positiu d’aquesta joia de l’arquictectura modernista que tenim al bell mig de Barcelona, i que a vegades sembla que no som prou conscients de la seva importància. Un “oblit” en el que, per cert, no cauen els milers de visitants estrangers que cada any hi passen. És d’agrair, per tant, que en l’ampli desplegament que ha fet Tv3 per seguir la visita del Papa a Barcelona, hagi dedicat també un bon espai a explicar el temple: quina és la seva història, com és, quines perspectives d’acabament de l’obra hi ha, o la polèmica al voltant de les illes de cases que, edificades incomprensiblement a la dècada de 1970, a parer d’alguns s’haurien d’enderrocar si el que es tracta és de ser fidels a Gaudí. Entre els diversos reportatges, per cert, us recomano especialment el dedicat al simbolisme de la basílica.

Sagrada familia.jpg

Interior de la Sagrada Família (fotografia: papabarcelona2010.cat)

És ben lamentable, en canvi, que en els darrers mesos tota l’atenció sobre el temple l’hagi concentrat la polèmica al voltant del pas del TAV pel seu costat. Una polèmica en la qual els responsables del temple probablement han exagerat els riscos, si bé, per l’altra banda, potser un elemental principi de prudència hauria aconsellat dissenyar una ruta alternativa lluny d’un temple que, a banda de la càrrega simbòlica i religiosa que té per a una part important de la ciutadania, a hores d’ara és un dels principals atractius turístics de Barcelona. Costa de creure que en altres països hagués sigut una polèmica així la que hagués atret durant tant de temps l’atenció mediàtica sobre una obra com la Sagrada Família.

Més informació sobre el temple a la pàgina web de la Sagrada Família i sobre Gaudí a Patrimoni.gencat!

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s