Per què ha perdut Obama? (1)

Certament, Obama ha perdut en gran part pel que no ha fet. Ho destaca Antoni Bassas al seu bloc: no ha millorat prou l’economia del país, no ha explicat bé la seva política de protecció dels ciutadans davant dels bancs, no ha fet la llei d’immigració que havia promès, no ha canviat la manera de fer política… El mateix destaca el professor Vicenç Navarro: no ha canviat determinades polítiques en relació a l’era Bush (d’aquí el rescat de Wall Street en els termes que ho ha fet, no ha facilitat la possibilitat de sindicació, no ha fet bé la reforma sanitària:

Y el tercer gran error fue la manera como se hizo la Reforma Sanitaria. Durante su campaña había indicado que todas las propuestas de reforma del sistema sanitario que se habían hecho durante la campaña electoral (incluidas las realizadas por el Partido Republicano) serían consideradas seriamente por su Administración. Pero cuando convocó a representantes de las reformas sanitarias, excluyó deliberadamente la propuesta de las izquierdas, es decir, de los sindicatos y de los movimientos sociales progresistas. Tal propuesta –llamada “single payer”- reducía considerablemente el protagonismo que las compañías de seguro sanitario tienen en la gestión de los servicios sanitarios, dando mayor capacidad de dirección y gestión a los gobiernos estatales y al gobierno federal. Los proponentes de tal reforma ni siquiera fueron convocados a la reunión, y ello, a pesar de que, como indiqué antes, contaba con el apoyo de los sindicatos, del movimiento feminista (Now), de los movimientos ecologistas y del movimiento de los derechos civiles. Las propuestas republicanas, sin embargo, sí que fueron consideradas. El producto final aprobado por Obama mantenía el protagonismo de las compañías de seguro (que financiaron parte de su campaña y de los miembros del Senado y del Congreso que decidieron sobre la reforma). Es más, la financiación de la cobertura sanitaria de los que hasta entonces carecían de ella (45 millones de estadounidenses) sería a costa de aumentar los impuestos de aquellos que ya tenían cobertura y reduciendo la financiación del programa de cobertura pública a los ancianos (Medicare), sin apenas tocar los beneficios exuberantes de las compañías de seguro. Con ello antagonizó, además de a los ancianos, a los sindicalistas que, por regla general, suelen tener mayor cobertura sanitaria (que aportaban un porcentaje elevado en la financiación de la reforma sanitaria).

En definitiva, Obama ha perdut perquè no ha fet prou o no ha fet prou bé el que havia promès.

Però Antoni Bassas també ens alerta que potser una part de la derrota és atribuïble al que ha fet:

Obama ha hagut de veure, amb una certa humiliació, com l’assoliment històric de la seva presidència (reforma sanitària) era amagat per la majoria de candidats demòcrates. No ha estat un trumfo. Al contrari; per alguns, era una taca.

I és que precisament, una gran part de la campanya republicana ha estat criticar les mesures del president (i especialment, la reforma sanitària) com a excessivament intervencionistes, i sembla que això ha fet forat. Ho explicava a Fox News John Boehner, fins ara líder de la minoria republicana al Congrés i futur president de la Cambra de Representants gràcies a la victòria republicana:

BAIER (periodista): Health care — the president says he’s willing to tweak the health care law. You say you’re committed to repealing it. There’s a big distance between tweaking and repealing.

BOEHNER: Oh, that’s a very big difference.

BAIER: You’re still committed to repealing it?

BOEHNER: This health care bill will ruin the best health care system in the world and it will bankrupt our country.

BAIER: So you’ll take a vote on…

BOEHNER: I am convinced…

BAIER: — repealing it?

BOEHNER: We are going to repeal Obama Care and replace it with common sense reforms that will bring down the costs of health insurance.

Com es veu, Boehner considera que el sistema de salut americà és el millor del món i que la reforma Obama l’arruinaria i amb ell a tot el país, i que per tant s’ha de refusar en bloc. El que cal, en tot cas, és reformar-lo amb “sentit comú” i reduir els costos de les assegurances de salut. Aquesta sembla ser l’opinió d’una bona part dels americans -una opinió que molts mitjans de comunicació europeus troben incomprensible, com trobaven incomprensible el debat que hi va haver durant la seva tramitació, sense tenir en compte la molt diferent cultura política nord-americana.

És cert, tanmateix, que si queda clar que molts americans pensen que la reforma s’ha de retirar, com Boehner, les dades sobre què pensa la majoria de la població són prou més ambígues. En parlarem en el proper escrit.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s