El còlera, no només a Haití

Uns 200.000 són els casos de còlera que s’han registrat anualment al món en els darrers anys (236.896 el 2006, 177.963 el 2007, 190.130 el 2008, 221.226 el 2009), una xifra que significa un augment prou important respecte dels anys anteriors i que ens retorna a les dades de 2001 si bé són inferiors a les de 1998-99, moment en què es van assolir els 300.000 casos. D’aquests 200.000 casos per any que hi ha al món, un petit percentatge va acabar en mort (del 2,24% al 2009, si bé en alguns països africans es va arribar al 4%) (tot, segons els informes de l’Organització Mundial de la Salut).

Segons la mateixa OMS el còlera té les següents característiques

Al voltant del 75% de les persones infectades amb el V. cholerae no desenvolupen cap símptoma, encara que els bacteris estan presents en els excrements durant 7-14 dies després de la infecció i cauen de nou en el medi ambient, el que pot infectar altres persones.

Entre les persones que desenvolupen símptomes, el 80% tenen símptomes lleus o moderats, mentre que al voltant del 20% desenvolupen diarrea aquosa aguda amb deshidratació severa. Això pot conduir a la mort si no es tracta.

Les persones amb baixa immunitat – com els nens desnodrits o persones que viuen amb el VIH – estan en un risc major de mort si s’infecta.

El còlera és una malaltia tractable amb facilitat. Fins a un 80% de les persones poden ser tractades amb èxit mitjançant l’administració ràpida de sals de rehidratació oral (OMS / UNICEF sobre de SRO estàndard)

Amb tot això, és més fàcil entendre el que està passant a Haití, que tractaré en un proper post.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s