El còlera a Haití

Vistes les dades que donava diumenge, no hi ha dubte que el brot de còlera a Haití és important. S’han donat ja 49.418 casos (entre el 20 d’octubre i el 16 de novembre), dels quals 19.646 han necessitat d’hospitalització, o sigui, vora un 22% de tots els reportats l’any passat (si bé els vora 227.000 casos ben documentats a tot el món l’any passat podrien arribar a ser més de 500.000). Dels 49.418 casos haitians han mort 1.186, o sigui un 2,40% (situant-se el brot, per tant, en la mortalitat mitja de l’any passat).

El brot d’Haití, però s’ha donat en un país on, segons diferents fonts, feia més de 100 anys que no hi havia còlera i el seu impacte social ha estat, per tant, molt gran. El brot ha estat, per tant, importat, i d’aquí les acusacions a tropes de la ONU de ser els “culpables” del contagi (acusacions refusades per l’ONU). Fos quina fos la causa del brot, el que és clar és que Haití era un candidat clar a un brot important. Com assenyala l’OMS

Cholera is a key indicator of a lack of social development, and it remains a key public health concern in developing countries where basic infrastructure to provide access to safe water and sanitation is lacking. The disease continues to challenge the growing proportion of vulnerable populations living in unsanitary conditions, such as shanty towns and camps for refugees or displaced people.

I a Haití, a les ja de per sí pobres estructures sanitàries, el terratrèmol de començaments d’any hi ha deixat vora 1.500.000 refugiats que viuen pràcticament a l’aire lliure, amb poca aigua potable i amb infraestructures de sanejament francament insuficients. El foc, per tant, ha pres en un terreny ben adobat.

I, a més, el 28-N a Haití hi ha eleccions. En parlarem properament.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s