La fi de l’era dels secrets d’estat?

Primer van ser 92.000 documents classificats sobre la guerra de l’Afganistan. Després van venir gairebé 400.000 documents sobre la guerra de l’Iraq. Amb això, la documentació nord-americana ja tenia dos forats enormes oberts de bat a bat que mostraven al món allò que se suposava que era secret (si bé, com vaig tenir ocasió de comentar en els dos links anteriors, no totes les “revelacions” eren, ni molt menys, ni secrets estrictes ni tants sols “veritats”). Ara són 250.000 cables de les ambaixades nord-americanes situades arreu del món els que es mostraran al públic. Allò que ja es coneix revela el que tots sabem i que a vegades oblidem: que darrera dels somriures i les abraçades entre els líders internacionals hi ha l’espionatge, l’anàlisi crua i sense ànima dels “amics” i dels “enemics” al servei només de la raó d’estat, i les maniobres impresentables per obtenir allò que aquesta raó d’estat exigeix.

Són aquests documents d’aquells que els historiadors només somnien de veure al cap de molts anys, quan els fets que els han creat fa dècades que han passat a la “història”. Ara els tenim a l’abast de la mà. No cal ni dir el que suposa això. Només, però, una mica de prudència: un cable d’un ambaixador sobre un tema amb una opinió qualsevol no equival necessàriament a la política dels EUA sobre aquella qüestió. Per altra banda, ni aquesta documentació és tota la documentació “secreta” ni coneixem per res ni les intencions ni, més important, els criteris dels que filtren aquesta informació.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s