Les eleccions catalanes a la premsa internacional (Eleccions/2)

Abans de continuar l’anàlisi de la política catalana, no estarà de més fixar-se en què ha dit la premsa internacional d’aquestes eleccions. Per què el cas és que n’ha dit prou coses.

Le Monde: la desfeta socialista a causa de la crisi econòmica

Aquesta derrota infligida al Partit Socialista català, que ha governat la regió durant set anys amb el suport de dues altres formacions, reflecteix la inquietud dels electors davant de les dificultats econòmiques. Sona com una advertència al Partit Socialista de José Luis Rodríguez Zapatero abans de les eleccions regionals de l’any que ve i de les legislatives del 2012.

Durant molt temps la primera regió econòmica d’Espanya (…), Catalunya (…) ha pagat particularment cara la crisi. La gestió realitzada des de 2003 per una aliança de tres partits de l’esquerra ha estat considerada la causa de la reculada de la regió que, amb el 18,68% del PIB nacional ha passat el 2009 a situar-se darrera de Madrid (18,71%) . El deute català s’ha disparat fins assolir els 29,5 miliards d’euros el juny de 2010.

The New York Times: majors tensions amb l’estat. El New York Times assenyala que el nou govern català està disposat a exigir una major autonomia fiscal a Madrid i que això podria augmentar les tensions regionals a Espanya

Com en altres nacions europees, sobretot Itàlia i Bèlgica, hi ha un abisme entre les regions del nord, com Catalunya i el País Basc, que van encapçalar la revolució industrial d’Espanya, i les zones més pobres del sud, com Andalusia i Extremadura.

Enmig de la crisi econòmica, aquesta qüestió s’ha convertit en fonamental de manera que el nou govern voldrà

una major independència pressupostària [budgetary independence] i una menor contribució a altres regions, a través dels impostos recaptats per Madrid

[Les eleccions catalanes han sigut les primeres] d’una sèrie d’eleccions regionals i locals a tot Espanya en els propers sis mesos, que són vistes com una prova de foc per al futur el senyor Zapatero.

The Wall Street Journal: canvi de cicle polític a Espanya i reivindicacions catalanes. Aquest diari destacava que el Partit Socialista havia patit una greu derrota i que això multiplicava els problemes del govern del Sr. Zapatero. Així, aquesta derrota podria indicar l’inici d’un canvi de cicle polític a Espanya, que es troba enmig d’una profunda crisi econòmica. El fet que la crisi hagi colpejat durament Catalunya, la més endeutada de totes les economies, ha sigut un element fonamental de la derrota del president Montilla. A més

La crisi també ha inflamat un reclam històric de Catalunya en el sentit que la rica regió rep poc per part del govern central en termes de serveis i inversions a canvi dels impostos que paga. El Sr Mas ha promès un nou marc fiscal per a la regió en el qual Catalunya recolliria els seus propis impostos i reduiria les transferències de fons al govern central.

Els crítics de la proposta del Sr Mas diuen que és inconstitucional.

El New York Times ja havia dedicat un altre article a discutir la situació política catalana. El diari esmentava les polèmiques al voltant del català i el castellà, la immigració o el burqa, però el tema de l’article era la qüestió fiscal. TNYT destacava que Catalunya dedica el 10% del PIB a ajudar les altres regions espanyoles a través dels impostos recaptats pel govern central. També destacava que la “limitada autonomia fiscal de Catalunya” contrastava amb altres regions riques com el País Basc qui, amb la seva independència fiscal obté un ràting de les agències internacionals de crèdit millor que Espanya. Just el contrari de catalunya, el govern de la qual s’ha vist obligat a acudir al mercat de crèdit local a través d’una emissió de bons. Davant d’aquesta qüestió, el diari destacava les demandes de més autonomia fiscal i fins i tot les demandes d’independència immediata del nou partit de Joan Laporta. Tot seguit, el diari reproduïa els avantatges a mig termini de la independència de Catalunya que defensen grups que promouen “els interessos catalans”.

Crida l’atenció la naturalitat amb què un dels diaris més influents del món relatava tot l’assumpte. Certament, aquest és un to habitual en el diari. També ho és que no sempre el fa servir.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s